Alina Zagitova får en plats i EM i konståkning eftersom Alexandra Trusova är för ung. Foto: TT

Ryska stjärnor stoppas från EM – är för unga

Uppdaterad
Publicerad

På måndag börjar konståknings-EM.

Men de bästa åkarna från sportens dominerande nation Ryssland får inte vara med.

De är för unga.

Vid de ryska mästerskapen i konståkning 2019 – som också fungerade som uttagning till EM i Vitryssland – vann Anna Sjtjerbakova, fjorton år, guldet, silvret knep Alexandra Trusova, fjorton år, och Alena Kostornaja, fjorton år, tog bronset.

De har tagit damåkningen till nästa nivå, silvermedaljören Trusova blev nyligen den första kvinnan att klara det tekniskt svåra hoppet kvadrupel-lutz, något som också Sjtjerbakova nu också lyckats med, och det är endast ett fåtal manliga åkare har klarat det.

– Jag kan inte fatta vad som hände, det jag vet är att jag åkte bra och det är jag väldigt glad för, sade Anna Sjtjerbakova efter att hon klarat en kvadrupel-lutz.

Men den ryska topptrion kommer inte få chansen tävla om de europeiska mästerskapsmedaljerna, enligt det internationella skridskoförbundets regler måste en deltagare vara minst femton år gammal den första juli året innan mästerskapet.

– Jag tycker att det är en bra regel, det här är ändå mästerskap och mer än hopp, det är ju åkningen och presentationen och den kommer med åren, säger SVT Sports expert Lotta Falkenbäck.

Och om det inte vore för den här regeln så skulle inte den regerande europeiska och olympiska mästaren Alina Zagitova, sexton år, få delta vid EM i Minsk. Hon blev femma i ryska mästerskapen och får representera Ryssland tillsammans med Stanislava Konstantinova, arton år och fyra i ryska mästerskapen, och Sofia Samodurova som blev sexa.

– Jag tror inte att det kan bli någon regelförändring, jag tror att de flesta inom konståkningsvärlden vill se lite mer vuxna åkare på isen och lite mer senioråkning, säger Lotta Falkenbäck.

Annorlunda i simning

Synen på ålder skiljer sig från förbund till förbund, i till exempel mästerskap i simning finns ingen åldersgräns, Sarah Sjöström var fjorton år gammal när hon vann EM-guld på 100 meter fjäril. Och ett annat exempel är att 19-åriga Frida Karlsson, som blev skrälltvåa i Bruksvallarna på 10 km klassiskt bakom Charlotte Kalla, inte får åka i världscupen innan junior-VM.

– Vi har haft den här linjen över tid och tror på att skynda långsamt, låta de få växa in i rollen vidare mot senior, sade förbundskapten Rickard Grip.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.