Skrälltvåa bakom Kalla – men ingen världscup för Karlsson. Foto: TT

Skrälltvåa bakom Kalla – men ingen världscup för Karlsson

Publicerad

Frida Karlsson är dagens stora namn efter sin andraplats på tio kilometer klassiskt i Bruksvallarna. Men trots att hon vare för en åkare som Stina Nilsson kommer hon inte åka världcupen – åtminstone inte innan hon kört junior-VM.

Frida Karlsson tog skidsverige med storm under förmiddagen när hon blev tvåa, 25 sekunder bakom Charlotte Kalla, på tio kilometer klassiskt i Bruksvallarna.

Karlsson stod för ett imponerande lopp och var till exempel 13 sekunder snabbare än Stina Nilsson – ett riktigt genombrott.

– Frida Karlsson, mina damer och herrar. Här har vi nästa, kanske, stora svenska skidåkare som nu får sitt genombrott på seniornivå, utbrast SVT:s kommentator Jacob Hård efter målgången.

Junior-VM är prioritet

Men, i värdscupen kommer vi inte få se den 19-åriga junioren – åtminstone inte innan junior-VM. Detta bekräftar förbundskapten Rickard Grip.

– Vi har en strategi att i början på säsongen och framförallt fram till junior-VM så ska våra juniorer fokusera på det. Sen kommer vi givetvis att slussa in dem efter det om tiden är mogen, säger Rickard Grip till SVT Sport.

– Vi har haft den här linjen över tid och tror på att skynda långsamt, låta de få växa in i rollen vidare mot senior. Vi har tävlingar som också är utvecklande med skandinavisk cup och liknande, fortsätter Grip.

Hyllar insatsen

Men precis som SVT:s expert Johanna Ojala berömde han Karlssons lopp.

– Jättebra insasts. En ung lovande tjej som verkligen tar chansen och visar framfötterna här på premiären.

Så här säger Karlsson själv om världsupen.

– Junior-VM är mitt stora mål. Då vill jag åka som fortast, sen får vi se vad det blir. Efter hoppas jag att jag åker så bra så att jag får möjligheten, säger Karlsson till SVT Sport om världsupen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer