SVT Sports mångårige expert Lotta Falkenbäck hoppas att uppgifterna om vikthets inom konståkningen kan leda till något gott. Foto: Bildbyrån/SVT

Falkenbäck om konståkningsuppgifterna: ”Oerhört tråkigt”

Uppdaterad
Publicerad

Flera konståkare vittnar om vikthets i en svensk toppklubb.

Uppgifter som SVT Sports mångårige expert Lotta Falkenbäck tycker är tråkigt att höra talas om.

Men hon hoppas att uppgifterna kan leda till något gott.

– Ibland behövs det såna här kriser för att det ska komma något gott, säger hon.

Flera konståkare riktar kritik mot en välmeriterad tränare i en av Sveriges främsta konståkningsföreningar. Dagens Nyheter har talat med flera åkare, som hävdar att personen ska ha utsatt dem för vikthets, utskällningar och skadlig träning.

SVT Sports mångårige expert Lotta Falkenbäck är en av alla som har följt med i rapporteringen.

– Jag tycker att det är oerhört tråkigt. Nu är det en utredning på gång, och man måste ju verkligen gå till botten med vad som har hänt, och höra alla sidor. Sen hoppas jag att det kommer något gott ur detta, säger hon, och fortsätter:

– Ibland behövs det ju såna här kriser för att det ska komma något gott. Tyvärr.

Falkenbäck anser att man bör tänka om inom svensk konståkning.

”Måste tänka om”

– Vi måste verkligen jobba på ett annorlunda sätt, tror jag. Man måste tänka om. Och förbundet har ju börjat med ett nytt arbete, och tittar på vad man kan göra för att få ner skadorna i unga åldrar.

Hur menar du med att man måste jobba på ett annat sätt?

– Samhället är annorlunda i dag. Man måste titta på utbildningen. Jag tror själv att man måste jobba mer med tränarteam i klubbarna, så att man kan bolla saker och ting. Och jag tror att vi måste stärka våra föreningar, styrelsen och hur man jobbar.

”Viktigt att man utbildar”

Peter Nordahl, ordförande i Stockholms konståkningsförbund, säger till DN att det aktuella fallet bra är toppen av ett isberg. Men Lotta Falkenbäck tror inte att problemen med vikthets och liknande är ett vanligt förekommande problem inom svensk konståkning.

– Jag skulle inte vilja säga att det är vanligt förekommande. Vi har så många föreningar från Kiruna i norr till Trelleborg i söder där man gör ett fantastiskt arbete för barn och ungdomar med en positiv träningsmiljö, säger hon, och fortsätter:

– Sen förekommer det säkert. Det är ju den typen av sport också. Därför är det ju viktigt att man utbildar, att man har hjälp i de här delarna i en förening och som tränare. Det här med bra mat för barn och ungdomar som tränar mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.