Foto: TT Nyhetsbyrån

Franska favoriterna visade klassen

Uppdaterad
Publicerad

Vad ska kunna hindra Gabriella Papadakis och Guillaume Cizeron, Frankrike, från att försvara sitt EM-guld? I kortprogrammet visade isdansparet klassen och tog en klar ledning med 81,29 poäng.

Paret åkte till Ed Sheerans ”Shape of you” och imponerade stort.

– Det är så njutbart, så fantastiskt bra. Kemin dem emellan, man trodde inte att det kunde bli bättre men det blir bättre för varje gång jag ser dem. De är makalösa, säger SVT:s expert Lotta Falkenbäck.

OS-guldet är målet

Paret själva ser detta års tävling mest som ett steg på vägen mot säsongens egentliga mål – OS.

– Det är en tävling mitt i våra förberedelser för OS så vi förväntar oss inte så mycket. Vi vill prestera men vi är inte på topp än, säger Cizeron till SVT Sport.

– Vi ska delta i OS för första gången, vi åker för att ta guldmedaljen, det är spännande men lite stressande också, säger Papadakis.

Utmanas av ryskt par

Fransmännen utmanas närmast av det unga ryska paret Alexandra Stepanova och Ivan Bukin som ligger tvåa med 75,38, personligt rekord med tre poäng.

– De gör alltid lite nya saker, ny koreografi, nya ingångar. De är njutbara att titta på, säger Falkenbäck.

På tredje plats ligger det italienska paret Anna Cappelini och Luca Lanotte, som har tre raka andraplatser på EM. Med 74,76 poäng skuggar de nuvarande tvåorna från Ryssland.

De 20 bästa paren får åka lördagens final. Det svenska paret Malmberg / Nordahl kom sist trots personligt rekord i EM-debuten. De nordiska inslagen i finalen står Laurence Fournier Beaudry / Nikolaj Sörensen, Danmark, som ligger på nionde plats inför finalen, för, samt det finska paret Cecilia Törn / Jussiville Partanen på 16:e plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.