Nikolaj Majorov. Foto: TT Nyhetsbyrån

Kvotplats till Majorov – har OS-chans

Uppdaterad
Publicerad

Efter Nikolaj Majorovs 23:e plats på konståknings-VM i Stockholm rådde det viss oklarhet kring om placeringen resulterade i en kvotplats till vinter-OS i Peking om ett år.

Men nu står det klart att den gjorde det.

Anledningen till osäkerheten var nya kvalificeringsregler till OS. Men efter att Svenska konståkningsförbundet satt sig in ytterligare i frågan står det klart att Majorovs 23:e plats på VM, som avslutades i helgen, betydde ytterligare en svensk OS-kvotplats.

”Jag är väldigt nöjd och glad att meddela att vi faktiskt tog en plats i både herr- och damklassen”, skriver sportchefen Anna Burwall i ett sms till TT.

Sedan tidigare stod det klart att Josefin Taljegårds 15:e plats gav en kvotplats. Men för att kvalificera sig till Peking behöver både 25-åriga Taljegård och 20-årige Majorov höja sina totalpoäng från VM, 178,10 respektive 192,79.

För de OS-jagande konståkarna gäller nämligen poängen för de åttondeplacerade åkarna på VM som en slags kvalgräns. I Stockholm hade damåttan Olga Mikutina, Österrike, 198,77 och herråttan Jevgenij Semenenko, Ryska konståkningsförbundets lag, 258,45.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) kan också ta ut svenska olympier av andra skäl än resultat. Det så kallade framtidskriteriet kan vara en annan möjlighet till OS-biljett nästa år, framför allt i yngre Majorovs fall.

KLIPP: Personligt rekord av Majorov i VM-debuten (25 mars 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.