Foto: Bildbyrån

Konståkaren Nikolaj Majorov covidsmittad – missar EM

Uppdaterad
Publicerad

Covidbeskeden inom idrotten fortsätter. Senast att smittas är konståkaren Nikolaj Majorov, som därmed missar EM i Tallinn som inleds i dag vilket var en chans att åka till sig en OS-plats.

– Efter testet i går sade de åt mig att gå upp på mitt rum och vänta. Jag gjorde så och efter en kvart ringde telefonjäveln och jag fick komma och göra fler tester. När alla de var positiva blev det som en chock. Jag blev arg, sen ledsen, sen arg igen. Jag bröt ihop, säger han till Norrköpings Tidningar.

Nikolaj Majorov är en av två svenska konståkare som tagits ut till EM i Tallinn. Förutom Majorov representerar Josefin Taljegård Sverige. Damernas korta program inleds i morgon torsdag.

– Det är otroligt ledsamt och tråkigt när Nikolaj jobbat så länge för något och känner att han är på topp och vill visa alla. Då är det ett tufft besked att få, speciellt som han iinte hade några symptom. De tester vi tog inför avresan var också negativa, säger Anna Burwall, sportchef på Svenska Konståkningsförbundet, tilll SVT Sport.

Vad betyder det för Majorovs OS-planer?

– Vi har ännu inte fått något besked av SOK men vi håller en nära kontakt. Det är ingenting som är klart ännu, säger Burwall.

Kan tas ut på framtidskriteriet

Den 18 januari slår SOK fast om 22-årige Majorov får en plats i OS-truppen eller inte. Även om hans resultat inte lever upp till kraven är möjligheten god att han tas ut via det så kallade framtidskriteriet.

När testades han positivt?

– Det var när han kom fram på plats i Tallinn.

Var Josefin Taljegård med på samma resa?

– Nej, de hade två helt separata resor och har inte varit i kontakt med varandra överhuvudtaget och det känns väldigt bra av den anledningen.

Taljegård testas varje dag och är frisk och redo för sin start i morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.