Nikolaj Majorov siktar mot en ny VM-final. Foto: bildbyrån

Majorov siktar mot en ny VM-final

Uppdaterad
Publicerad

I dag kliver Nikolaj Majorov in i konståknings-VM och han siktet färdiginställt.

– Att ta sig till final är alltid målet och att ta en bättre placering än förra året, säger Nikolaj Majorov till SVT Sport.

Nikolaj Majorov kommer till årets konståknings-VM, med ett färskt säsongsbästa från de olympiska spelen i ryggen.

Resultatet i Peking rörde 21-åringen till tårar och när Majorov kliver på isen i Montpellier i Frankrike hoppas han ännu en gång på en fin prestation.

– Det har sett bra ut ända sen OS och formen håller i sig. Att ta sig till final är alltid målet och att ta en bättre placering än på VM förra året. Jag vill åka ett rent program och står jag på fötterna genom hela är jag nöjd, säger Majorov till SVT Sport.

Utvecklats mycket

För ett år sedan debuterade Majorov i VM-sammanhang på hemmaplan i Sverige. Då blev han första svensk att sätta en kvadruppel Salchow, men efter tung fall blev det tillslut bara en 23:e plats. Mycket har hunnit hända sedan dess.

– Jag har mycket mer koll på saker nu än vad man hade för ett år sedan. Jag har utvecklats både mentalt och fysiskt. Blivit starkare och mer säker på det jag kan och även lärt mig kontrollera situationer på den mentala sidan också.

VM i Frankrike blir det sista mästerskapet på en lång säsong.

– Det har varit en lång säsong som gått upp och ner, men sedan december har jag verkligen känt att jag fått till det och blivit bättre.

Vad talar för att det blir en ny final?

– Jag har slipat på detaljer och åkt in mitt program mycket mer än förra året. Sedan handlar det om att  jag ska göra det jag kan och det som är nedskrivet i programmet.  Åker jag ett rent kort åk så borde det absolut räcka till en finalplats.

Precis som i OS, blir det Nikolaj Majorov och Josefin Taljegård, som representerar Sverige på den stora internationella konståkningsscenen. Majorov gillar ansvaret som kommer med uppgiften.

– Du som person ska bära flaggan på axlarna och försöka skriva ner någonting i historieböckerna. Jag tycker sådant är superkul och ser fram emot att bara få köra igång.

Majorov kör det korta programmet på torsdag vid lunchtid och konståknings-VM pågår från den 21-27 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.