Nikolaj Majorov under 2019 Foto: Bildbyrån

Nikolaj Majorov med säsongsbästa i EM

Uppdaterad
Publicerad

Nikolaj Majorovs 74,39 var säsongsbästa för svensken vid herrarnas korta program i konståknings-EM.

Resultatet innebar att 19-åringen blev direktkvalificerad till morgondagens fria program.

– Jag är riktigt, riktigt nöjd. Jag hade inte förväntat mig såna poäng, säger Majorov till SVT Sport.

19-årige Nikolaj Majorov såg nöjd ut efter det korta programmet i EM från Graz. Det hade han all rätt att göra med tanke på att 74,39 blev ett framstående resultat som direktkvalificerade honom till det fria programmet. Det här var dessutom säsongsbästa.

– Jag är riktigt, riktigt nöjd. Det är alltid något som kan bli bättre, men i dag känner jag att jag gjorde det bästa jag kunde göra, säger Majorov till SVT Sport.

Vad är du mest nöjd med?

– I princip allting. Men jag är speciellt nöjd med en trippelaxel. Den var så pass bra att jag inte fattar själv vad som hände där.

”Det var väldigt stort”

Är du överraskad?

– Ja, det är jag verkligen. Jag hade inte förväntat mig såna poäng. Det var väldigt stort att få göra ett sånt rekord internationellt.

Majorov ska försöka behålla lugnet i morgondagens fria program.

– Att jag tar den som vilken annan tävling som helst. Jag får inte bli övertaggad och bara tänka ”EM, EM, EM”, utan jag ska ta det som en vanlig tävling, säger Majorov.

Personligt rekord för Solomin

21-åriga svensken Illya Solomin satte personligt rekord i internationellt sammanhang med 64,91 poäng. Men han får inte köra det fria programmet eftersom han slutade utanför topp-24, han blev 25:a.

Inför EM-finalen toppar tjecken Michal Berzina före ryssarna Dimitrij Alijev och Artur Danielian. Konståknings-EM pågår 22-26 januari. Olympiern Anita Östlund tävlar till helgen.

KLIPP: Majorov: ”Absolut, EM-final är mitt mål” (20 januari 2020)

Återstående program för de svenska åkarna

Torsdag, 18.30: Herrarnas friåkning (final). Med Nikolaj Majorov.

Fredag, 11.30: Damernas korta program. Med Anita Östlund.

Lördag, 18.30: Damernas friåkning (final). Ev med Östlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.