Anita Östlund. Foto: Bildbyrån

Guide: Så avgörs konståknings-EM

Uppdaterad
Publicerad

De ryska konståkarna är stora favoriter till att ta hem samtliga medaljer på damsidan under konståknings-EM, som avgörs i österrikiska Graz under veckan. Anita Östlund och Nikolaj Majorov är de stora hoppen för svensk del.

Tack vare sina uppvisningar under SM i höstas får både 18-åriga Anita Östlund och 19-åriga Nikolaj Majorov chansen i EM.

Favoritskapet ligger dock hos ryssarna, åtminstone på damsidan där den regerande europamästaren, Sofia Samodurova, inte ens lyckades kvalade sig in på grund av den inhemska konkurrensen. 16-åriga Alena Kostornaia och 15-åriga Anna Shcherbakova räknas som två stora favoriter.

På herrsidan har Sverige två startande tack vare att storebror Majorov, Alexander Majorov, slutade åtta under fjolårets EM. Förutom lillebror Nikolaj skickar Sverige 21-åriga Illya Solomin, tvåa på SM senast, som gör comeback i EM-sammanhang. Senast han deltog i ett EM var 2014.

Fredag 24 januari

11.30-17.10: Korta programmet, damer

19.00-21.50: Fria programmet, paråkning (finalpass)

lördag 25 januari

13.25-16.45: Fria programmet, isdans (finalpass)

18.30-22.25: Fria programmet, damer (finalpass)

Viasat sänder konståknings-EM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.