Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tonåringarna överlägsta i SM – närmar sig EM-biljett Foto: Bildbyrån

Tonåringarna överlägsna i SM – närmar sig EM-biljett

Uppdaterad
Publicerad

Tonåringarna Anita Östlund och Nikolaj Majorov korades idag till svenska mästare i konståkning. Båda stod för dubbla segrar i både det korta och fria programmet i Ulricehamn och närmar sig varsin EM-biljett.
– Jag är rätt säker på att jag blir en av de som åker, säger Majorov till NSD.

18-åriga Anita Östlund, Landvetter konståkningsklubb, slog som 16-åring igenom i EM 2018 men har haft det tufft i de stora mästerskapen sedan dess. I och med SM-guldet idag ger hon sig själv en större chans att få åka på EM i Graz, Österrike den 20–26 januari, då uttagningen sker nu på onsdag.

SM-guldet var hennes andra i karriären och hon fixade det genom att vinna med stor marginal i det avgörande fria programmet. Med 103.50 poäng hade hon stor marginal ner till tvåan Emelie Ling, 92.72, som kammade hem bronset i och med en femteplacering i det korta programmet. Silvret gick till Josefin Taljegård som var trea i båda programmen.

”Jag är riktigt nöjd”

På herrsidan var det en uppvisning från 19-åriga Nikolaj Majorov, Luleå konståkningsklubb, som vann tämligen enkelt med två nästintill felfria åk. Hans 140.50 poäng i det fria programmet krossade alla andra, där Ilya Solomin var närmast, med 104.67.

– Jag är riktigt nöjd med att jag nådde mitt mål att gå över 200-poängsgränsen med 15 poäng. Det korta programmet är jag speciellt nöjd med. Jag har inte gått så bra i det de senaste tävlingarna så jag tog i nu och det gick riktigt bra.

– Jag kan inte se att jag inte får åka eftersom det ändå är en förstaplats och rätt höga poäng. Jag är rätt säker på att jag blir en av de som åker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer