”Förbundet skyddar sig själva – gör ingen grej av problemen som finns”

Uppdaterad
Publicerad

Vid minst 15 tillfällen de senaste tolv åren har Svenska konståkningsförbundet larmats om missförhållanden inom sporten. Trots det fortsätter larmen att komma år efter år – det visar en granskning som SVT Sport har gjort.

– Svenska konståkningsförbundet skyddar hellre sig själva och då gör man ingen stor grej av problemen som finns, säger Ingela Strid, före detta ordförande i Göteborgs konståkningsförbund, till SVT Sport.

I september anmäldes en tränare i Solna konståkning för psykisk misshandel och vikthets, något Dagens Nyheter var först att rapportera om. Tränaren fälldes men överklagade och friades av Riksidrottsnämnden, RIN, i måndags.

I anmälan vittnade 14 före detta elitåkare, som alla har haft tränaren, om hur de behandlats.

I samband med detta tillsatte Svenska konståkningsförbundet en extern utredning av träningsklimatet och i en intervju i Expressen sa Katarina Henriksson, Svenska konståkningsförbundets ordförande sedan åtta år tillbaka, att ”förbundet inte alltid hör vad som pågår” ute i landets konståkningsföreningar.

Men det stämmer inte. Förbundet har bra koll på vad som händer, framför allt i föreningar som har tränare som är knutna till de bästa åkarna i ungdomslandslag och landslag.

SVT Sport har tagit del av mejl och sms som skickats från föräldrar och personer som jobbat inom konståkningen till Svenska konståkningsförbundet i över tio års tid. Vid minst 15 tillfällen har Svenska konståkningsförbundet fått reda på konkreta missförhållanden inom sporten, till exempel hur åkare vikthetsats, skällts ut och kränkts när de misslyckats på tävling eller träning.

I vissa fall har personerna som larmat inte fått något svar alls av förbundet, i andra fall har det tagit ett år innan de har fått ett mejlsvar tillbaka.

Vädjade om utredning av en tränare

En person som kontaktade förbundet och berättade om hur tränare använt kränkande beteende mot åkare är Ingela Strid.

Hon var tidigare ordförande i Göteborgs konståkningsförbund i tio år. Första gången hon hörde av sig till förbundet var 2012. Då berättade hon om en tränare som bevakade en ung åkare som hade lämnat tränaren.

2016, efter att hon slutat som ordförande, mejlade hon förbundet igen och vädjade om en utredning kring tränaren som hon fått ytterligare klagomål på.

”Under mina år som ordförande i GKF, och även några år innan detta, har jag många gånger uppmärksammat saker kring XXX som är oacceptabla inom barn- och ungdomsidrott”, inledde hon mejlet.

Strid behövde stöd från förbundet för att få reda på hur hon skulle agera.

– Jag ville veta hur jag som medmänniska skulle göra när jag fick höra sådana här historier, säger Strid om mejlet hon skickade.

Det tog nästan ett år innan Strid fick svar på sitt mejl. I mejlet berättade förbundet hur de utvecklat arbetet för att motverka missförhållanden och avslutade med att skriva: ”Så frågan är hela tiden aktuell, men kommer inga anmälningar in så är det svårt att agera kraftfullt när övertramp sker”.

Ingela Strid var verksam inom konståkningen i över 30 år. Hon har kommit i kontakt med många barn och ungdomar under lång tid.

– Jag har träffat både åkare på landslagsnivå och längre ner som farit illa. Jag har hört tränare tilltala åkare på ett sätt som inte är okej, säger hon.

Förbundet: Sopar inte problem under mattan

De 15 mejl och sms som skickats under tolv år och som SVT Sport har tagit del av gäller nästan alla tre specifika tränare.

SVT Sport har varit i kontakt med ett tiotal personer inom konståkningen som vittnar om samma sak. Förbundet skyddar sina elittränare och tar inte larm om missförhållanden på allvar, menar de som försökt få förbundet att uppmärksamma vad som hänt.

Katarina Henriksson har varit ordförande för Svenska konståkningsförbundet i åtta år. Innan dess var hon vice ordförande och har suttit med i elitkommitén som har hand om elitverksamheten inom sporten. Henriksson håller inte med om att förbundet ”sopar problem under mattan”. Hon tycker att det är tråkigt att föreningar som larmat om missförhållanden inte fått svar på sin oro.

– Här har vi sett att det funnits brister. Vi har hört efteråt att ”jag skickade ju ett mejl men fick inget svar”. Och det är ju jättetråkigt när den problematiken uppstår och den känner vi att vi måste åtgärda, säger Katarina Henriksson.

2008 hörde en mamma av sig till förbundet och berättade om en tränare i Solna konståkning som använde en kränkande träningsstil mot hennes då 13-åriga dotter, enligt uppgifter till SVT Sport. Tränaren skulle bland annat ha förlöjligat henne inför gruppen och hade en kränkande, nedtryckande och kontrollerande tränarstil.

SVT Sports granskning visar att förbundet vid minst sex andra tillfällen mellan åren 2011 och 2019 har blivit uppmärksammat på tränarens beteende mot ungdomar.

Tränaren det handlar om är Solna-tränaren som fälldes för psykisk misshandel och vikthets i mars men som friades av Riksidrottsnämnden i måndags. Enligt Henriksson har förbundet vetat att det varit problem med tränaren, men hon tycker inte att man ska lösa problemet genom att till exempel dra in en elitlicens.

”Borde ställt oss upp och skrikit”

Om att de som larmar upplever att de inte får stöd från förbundet säger hon:

– Ibland kommer ett mejl och så tar man kontakt och då står det ord mot ord och så ska man försöka reda i de frågorna, det är väldigt svårt, säger Katarina Henriksson.

Ingela Strid i Göteborg tänker i efterhand att hon själv också, som ordförande i distriktet, hade kunnat göra mer för de barn och ungdomar som råkade illa ut i sporten. Även om de inte fick något stöd från förbundet centralt.

– På något sätt borde vi bara ha ställt oss upp och skrikit ”så här kan det inte vara”.

– Jag kan bara säga att jag skäms i dag att jag inte gjorde det. Men jag var som alla andra mitt i soppan då. Detta är en liten värld, det är ju inte så att den som ställer sig upp och skriker får en dunk på axeln av 100 procent, det kan jag ju säga.

Ingela Strid var dock inte den första att larma om missförhållanden till förbundet.

– Jag tror att Svenska konståkningsförbundet hellre skyddar sig själva och då gör man ingen stor grej av problemen som finns, säger Strid.

SVT Sport har sökt Solna-tränaren.

Se hela reportaget här:

KLIPP: Detta har hänt: Missförhållanden inom svensk konståkning

Så gick granskningen till

SVT Sport har tagit del av totalt 15 mejl och sms från föräldrar och personer som jobbat inom svensk konståkning under tolv års tid.

Mejl och sms har skickats till hela styrelsen på Svenska konståkningsförbundet eller till specifik styrelsemedlem eller sportchef.

SVT Sport har också varit i kontakt med ett tiotal personer som alla är eller har varit verksamma inom sporten.

Hit kan du vända dig om du far illa inom idrotten

Idrottsombudsmannen

Tar emot ärenden och ger råd och vögledning. Utreder också ärenden som innehåller misstankar om förseelser enligt kap 14 i RF:s stadgar om bestraffning. Idrottsombudsmannen hanterar även ärendelogg i visselblåsartjänsten.

Så når du idrottsombudsmannen: telefon 08-627 40 10 eller mejl idrottsombudsmannen@rf.se.

Visselblåsaren

Personer som inte har möjlighet att ta ärendet till förening eller förbund kan kontakta visselblåsaren. Det kan till exempel handla om att personen inte vågar anmäla. Ärendena kan handla om ekonomiska oegentligheter, övergrepp eller trakasserier.

Den som anmäler har möjlighet att vara anonym och ärendet tas om hand av en begränsad grupp hos RF. Gruppen ska besluta om vidare åtgärder, anmäla misstänkt brott till polis och anmäla oro eller misstanke om att ett barn far illa till socialtjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.