Alexander Majorov. Foto: Bildbyrån

SOK: Det ska Majorov prestera för en OS-plats

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha slutat tolva i det korta programmet i EM lär det krävas något alldeles extra i fredagens fria åkning för att svensken Alexander Majorov ska få en biljett till OS i Pyeongchang.

– Det blir en kombination mellan placering och prestations-/poängnivå motsvarande topp 8 i de senaste världsmästerskapen, skriver Carina Skoog, sportchef i Sveriges olympiska kommitté, till SVT Sport.

Till OS i Sotji 2014 fick Majorov en plats genom det så kallade framtidskriteriet, men idag är han 26 år gammal och bedöms under grundkriteritet.

Det innebär att han måste kunna konkurrera om en placering bland de åtta bästa i OS och därmed krävs alltså en prestation motsvarande topp 8 i de senaste världsmästerskapen.

Här är siffrorna

I onsdagens korta program landade Majorov på 71,28 poäng, vilket är ganska långt från hans personbästa på 83,81 som satte på Sotji-OS 2014.

Hans sammanlagda personbästa ligger på 228,97 poäng. Det skulle inte ha räckt till topp 8 i något av de tre senaste världsmästerskapen.

Åttans poäng i VM 2015–2017:

2015: 229,71

2016: 254,14

2017: 257,47

Få européer i världstoppen

För att vara topp åtta i världen krävs det att Majorov på medaljplats eller åtminstone nära i EM som nu pågår i Moskva.

I VM 2017 var nämligen bara två av de tio bästa från Europa och i de två världsmästerskapen innan det var den siffran tre.

Slutsatsen man kan dra är alltså att det krävs en väldigt övertygande insats i den fria åkningen för att Majorov ska uppfylla SOK:s krav, men om någon ska fylla Sveriges OS-plats är det han.

Större chans för damerna

På damsidan har Sverige också en OS-plats efter att Matilda Algotsson ordnat den i tyska Oberstdorf i september. 19-åringen är en av två som kan få den platsen då hon tävlar med 16-åringen Anita Östlund som tog SM-guld strax före jul.

Till skillnad från Majorov bedöms de inom ramen för framtidskriteriet.

Då går platsen till en ung, lovande aktiv som bedöms ha potential att nå toppresultat i framtida OS, men som redan nu har en nivå att vara med och prestera.

– Här gäller inte vem är bäst just nu, utan vem som har störst potential inför framtida OS. Vi har goda förhoppningar att någon av dem kommer bli uttagen, men vi avvaktar till efter EM innan vi gör vår samlade bedömning, säger Skoog.

Algotsson blev trettonde i EM 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.