Kamila Valieva. Foto: TT

Valievafallet: Ingen dom kommer att publiceras

Uppdaterad
Publicerad

Dopningsskandalen kring den ryska konståkerskan Kamila Valieva, som sades av misstag ha fått i sig trimetazidin genom en släktings hjärtmedicin, blev en stor snackis under OS i Peking tidigare i år.

Nu meddelar den ryska antidopningsorganisationen (Rusada) att fallet kommer att klassas som konfidentiellt. Det innebär i så fall att en dom inte kommer att offentliggöras.

”I strikt överensstämmelse med principerna för internationella och ryska antidopningsstandarder, och även med hänsyn till fallets natur och omständigheter, har Rusada inte för avsikt att meddela datumet för förhandlingen, domen eller andra detaljer i ärendet.”

Rusada hänvisar till skridskoåkarens status som en ”skyddad person”. Denna status gällde för Valieva, eftersom hon var under 16 år när hon lämnade ett positivt dopningsprov.

Sedan Valievafallet har Internationella skridskounionen höjt minimiåldern för skridskoåkare vid OS till 17 år.

ARKIV: Cas motiverar beslutet att Valieva får tävla vidare i OS (14 februari 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.