Nathan Chen och Jason Brown Foto: TT Nyhetsbyrån

Dubbelt amerikanskt i topp efter herrarnas kortprogram

Uppdaterad
Publicerad

Regerande världsmästaren Nathan Chen fick högst poäng i herrarnas kortprogram med 107,04 poäng. Även landsmannen Jason Brown imponerade och ligger på en andraplats. Svenskhoppet Alexander Majorov ligger på 17:e plats inför finalen på lördag.

Det var sist startande Nathan Chen från USA som stod för dagens vackraste konståkning. Amerikanen, som är regerande världsmästare, bara flög fram på isen och satte sina hopp med bravur.

– Han är en riktig ”show man”, och tog chansen när de konkurrenterna darrade, säger SVT:s expert Lotta Falkenbäck.

Slutpoängen på 107,04 fick läktarna att explodera i Saitama arena i Japan och innebar en överlägsen ledning inför finalen för 19-åringen från Salt Lake City.

Amerikanen på andraplatsen en överraskning

Vad som var mer överraskande var att landsmannen Jason Brown slutade tvåa på 96,81 poäng. Dubbelt amerikanskt i topp alltså, något som SVT:s expert tyckte var oväntat:

– Framför allt Jason Brown, vem hade tippat honom som tvåa, säger Lotta Falkenbäck.

Hemmahoppet Yuzuru Hanyu, dubbel olympisk mästare, blev trea på 94,87 poäng sedan han misslyckats helt med sin inledande kvadrupel salchow. Han ligger hela 12,17 poäng efter Nathan Chen.

Herrarnas friprogram avgörs på lördag och sänds mellan 09.30 och 14.00 i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.