Majorov vidare till final – trots miss i kvadrupeln

Publicerad

Alexander Majorovs inledde sitt sista VM stabilt, men satte handen i isen efter kvadrupeln i herrarnas kortprogram. Och poängen räcker trots missen till friprogrammet på lördag.
– Förutom handen satte jag allt, det är jag nöjd över, säger Alexander Majorov till SVT Sport.

Till tonerna av ”Bang bang” av Asaf Avidan gick VM-rutinerade Alexander Majorov från Luleå ut på isen i Saitama, Japan.

Han inledde kortprogrammet med en kvadrupel, som tyvärr resulterade i en handisättning för 27-åringen.

Trippelaxeln satt däremot där den skulle och i den avslutande kombinationen fick Majorov stort beröm av SVT:s expert Lotta Falkenbäck:

– Ja! Åh vad bra! Den satt jättefint, kommenterade hon. 

Även i de avslutande piruetterna visade Alexander Majorov klass. 

Sista mästerskapet i karriären

Luleåbon som sedan tidigare meddelat att VM i Japan blir hans sista i karriären, fick sedan vänta in juryns poäng. 79,17 blev beskedet.

Det är ett resultat som räcker till final. För trots att Majorov var tidigt startande, har han redan fått ett bekräftande qualification-tecken vid sitt namn i resultatlistan. Totalt tävlar 35 herrar i VM och de 24 första går vidare till långprogrammet.

– Det är psykiskt svårt med kortprogram. Man har bara tre hopp och då har man inte råd med fall eller fel. Förutom handen satte jag allt, det är jag nöjd över, säger Alexander Majorov till SVT Sport.

Majorov: ”Säker på att jag går till final”

Ifrågasätter poängen: ”Piruetterna håller level fyra”

Men när det gäller slutpoängen, ifrågasätter Majorov varför hans piruetter inte tilldömdes högre poäng.

– Piruetterna på slutet var level fyra, men dömdes som level tre. Jag borde ha plus tre poäng för det. Handen på isen förstår jag, men piruetterna ska vara level fyra, säger Alexander Majorov.

Även lillebror Majorov, Nikolaj, tycker att poängen borde ha varit högre.

– Det var snåla poäng av domarna. Jag trodde på minst över 80, säger Nikolaj Majorov i SVT:s studio.

2017 gjorde Majorov sitt bästa VM med en tolfte plats. Tidigare i år kom den rutinerade 27-åringen åtta under EM i Vitryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer