Zagitova på väg mot nytt guld

Uppdaterad
Publicerad

Hon är bara rankad femma i Ryssland – men på VM i Saitama, Japan, visade Alina Zagitova att hon alltjämt är att räkna med. Den olympiska mästarinnan har en rejäl ledning efter dagens kortprogram.

Den 16-åriga ryskan, som tog hem både EM och OS i fjol, skulle inte ens ha fått åka till VM egentligen – men de tre medaljörerna på ryska mästerskapet är allihop för unga för att få delta i världsmästerskapet.

När hon gick ut sist av alla i dag, till tonerna från musikalen Fantomen på Operan, visade hon att hon fortfarande är en av världens bästa konståkare. Hon öppnade med en fin trippel lutz, följde upp med en svår trippel ögel-kombination, lade till en dubbel axel och en trippel flip – i ett program i högt tempo. Hennes 82,08 poäng var säsongsbästa.

– Jag är nöjd med att göra säsongbästa och uppskattar stödet från de japanska fansen. Jag vill göra mitt bästa här, sade Zagitova i en intervju.

Sakamoto höll för trycket

Ryssland utmanas främst om guldet av hemmanationen Japan. Det kanske främsta hoppet på förhand, Rika Kihira, misslyckades dock helt med sin inledande trippel axel och ligger bara på en sjunde plats. Däremot höll den japanska mästarinnan Kaori Sakamoto för trycket inför den konståkningstokiga japanska publiken, och ligger på andra plats med 76,86 poäng – en poäng som motsvarar personbästa.

– Jag lyckades genomföra allt jag gjort på träning och hoppas kunna göra det igen i finalen, säger Sakamoto.

Japanskan skuggas lite överraskande av Elizabet Tursynbaeva, Kazakstan, på 75,96 poäng. Hon var inte ens placerad med de bästa i den sista startgruppen, men ligger före flera av de förmodade toppnamnen.

Reserven Medvedeva imponerade

En annan ryska som fått chansen att åka på VM när de bästa ryskorna var för unga är publikfavoriten Evgenia Medvedeva, tvåfaldig världsmästarinna och silvermedaljös på OS i fjol. Hon var reserv men fick åka ändå efter en omröstning i ryska konståkningsförbundet. Medvedeva, som haft en tuff tid med skador och den hårda konkurrensen i Ryssland, har startat om karriären i Kanada. Efter kortprogrammet är hon bra med i den tajta toppen bakom Zagitova, med 74,23 poäng ligger hon på fjärde plats.

Finalen, dit svenska Anita Östlund inte har kvalificerat sig, äger rum på fredag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.