Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christophe Dubi på IOK vill inte spekulera om vad som krävs för att Maria Lasitskene och de andra ryska idrottarna ska få tävla under neutral flagg i nästa OS. Foto: David J. Philip AP/TT

IOK-chefen Christophe Dubi: Därför kan ryska idrottare få tävla i OS igen

Uppdaterad
Publicerad

IOK har öppnat för ryskt deltagande i OS igen. Det kritiseras från flera olika håll. Men från IOK:s håll är man tydliga.

– Vi kan inte säga att några inte ska få delta på grund av sitt pass, säger han.

Ryssar och belarusier kan få delta i kommande OS under neutral flagg. Det meddelade IOK i januari.

Beskedet har vållat kritik från flera olika håll, och röster har höjts för bojkott ifall det blir verklighet.

”Känner med alla som lider”

När SVT Sport tar upp frågan med Christophe Dubi, OS-chef på IOK, är han tydlig med att inget beslut har tagits.

– Vi har inte ändrat vår syn på det hela och inget beslut har tagits. Det är viktigt att betona. Utan det som pågår är en utredning, säger han, och lägger till:

– Först och främst så ska vi vara väldigt tydliga med att vi känner med alla som lider. Ända sedan den första dagen av kriget har vi kämpat för att hjälpa idrotten i Ukraina. Det är något som vi fast beslutna att göra, och något vi fortsätter med så mycket vi kan.

Svenskar öppnar för bojkott

IOK:s uttalande om eventuellt ryskt deltagande i OS kom efter en rekommendation från FN.

– De uttryckte oro för att idrottare stoppas enbart på grund av att de är ryssar eller belarusier. Det betyder att IOK, som står för att man inte ska diskrimineras, inte kan fullfölja sitt uppdrag om vi behåller den rekommendationen. Därför genomför vi nu en utredning där vi konsulterar med hela den olympiska rörelsen, förklarar Dubi, och fortsätter:

– Och hela den olympiska rörelsen står bakom det, så att vi kan hitta lösningar som stämmer överens med våra värderingar – till att börja med att inte diskriminera. Man kan inte stoppa någon bara på grund av deras pass.

En opionsundersökning som Novus gjort på uppdrag av SVT Sport visar att en majoritet är för en svensk bojkott ifall Ryssland tillåts delta i idrottsmästerskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.