Oskar Svensson växlar över till Jens Burman på den tredje sträckan. Foto: Bildbyrån

Sverige länge med i medaljkampen i dramatisk stafett

Uppdaterad
Publicerad

William Poromaa låg och lurade i en fyrmannaklunga i kamp om bronset men med två kilometer kvar ryckte Jules Lapierre åt sig initiativet och bärgade ett franskt brons. Sverige slutade fyra.

– De har verkligen åkt på toppen av sina förmåga alla de svenska åkarna. Kul att se att William Poromaa var med och spelade spelet så länge, säger SVT Sports expert Anders Blomquist om den 20-årige VM-debutanten Poromaa.

Norge vann. Johannes Hösflot Kläbo väntade in Rysslands Alexander Bolsljunov och spurtade lätt hem det elfte raka VM-guldet i sprintbacken. Annars började det illa för Norge.  

Norge tappade nära minuten på första sträckan

Pål Golberg, som valde fel och körde med klister under skidorna, var tia och tappade 57 sekunder på det ryska förbundets Alexej Chervotkin som tog ett tidigt ryckt och lämnade fältet långt bakom sig.

– Det var skit helt enkelt. Jag hade en usel känsla, säger Golberg som lättad kunde se att Emil Iversen reparerade missen på sin andrasträcka och banade väg för det väntade guldet.

Sveriges Johan Häggström åkte med ruggade skidor och körde ett kontrollerat lopp. Han var åtta, 54 sekunder efter Chervotkin.

”Vallateamet har tagit revansch”

– Jag ville verkligen gå med hela vägen men orkade inte riktigt i sista stigningen. Jag hade sjukt bra skidor så vallateamet har tagit revansch, säger Häggström.

Trots att Ivan Yakimushkin hade 45 sekunders ledning var han ikappåkt i det täta snöfallet redan innan han åkt fem kilometer av andra sträckan. Då var sex lag med bland andra Sveriges Oskar Svensson tillsammans. Svensson höll ihop loppet bra och var 21 sekunder efter Norge som femma vid växlingen. 

Svensson: ”Det värsta jag gjort”

– Det var galet, det värsta jag gjort. Det var extremt tufft men det kändes bra, säger Svensson som hade tredje bästa tid på andrasträckan.

Storlopp av Burman

Jens Burman gjorde ett storlopp på den tredje sträckan och växlade som trea. Han var 26 sekunder efter Norge som hade satt in 15 km-världsmästaren Hans Christer Holund, som gav Johannes Hösflot Kläbo en klar ledning. På sträckan tappade Burman bara fyra sekunder på Holund. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.