Besvikelsen: ”Vi kände oss säkra i Ruka”

Uppdaterad
Publicerad

Att Sverige stoppar längdslandslaget från att tävla resten av året tas emot med förståelse.

Men också med besvikelse. Många hade sett fram emot helgens tävlingar.

– Vi kände oss säkra i Ruka, säger åkarnas representant Johan Häggström till SVT Sport.

Norge försvann och nu också Sverige. Tävlingssäsongen för resten av året är inställd. Beskedet väckte inte någon större glädje hos det svenska landslaget.

– Det är ju oerhört trist. Jag och många andra har ju sett fram emot att tävla under hela sommaren och varit taggade på det. Men man får acceptera den situation som är i världen och de beslut som det medicinska teamet tar. De fattar ju dem för vår skull, även om man är besviken och vill tävla.

Höll åkarna med om beslutet, var ni eniga?

– Alla åkare tyckte det fungerade väldigt bra i Ruka och vi kände oss säkra där. Vi var beredda att ta lite risker för att få tävla och det är ju det man har haft i tankarna. Men sen har vi alltid vetat att vi har ett team bakom som fattar besluten åt oss.

Hur är stämningen i gruppen nu?

– Alla tycker det är trist att det inte blir tävlingar. Men man får sätta upp nya mål och sikta på nya tävlingar.

Tycker du att Sverige eller Fis borde ha agerat tidigare?

– Jag är glad att jag fick tävla i Ruka och tycker att det gjordes ett bra jobb där. Sen ändras ju läget på grund av smittspridningen och det tas nya beslut inför varje resa. Vi insåg tidigt att man får vara redo på att läget kan ändras längs med vägen.

Köper ni beslutet?

– Det får man köpa. De tar ju besluten för oss och alla i teamet och då får man respektera det. Då kan man inte vara egoistisk.

Det ska tas ett beslut om Tour de Ski längre fram. Vill du köra?

– Mitt mål har ändrats nu när det inte blir tävlingar på två helger och jag vill köra touren. Innan beslutet var tanken att träna då. Jag tror de flesta vill köra touren nu. Fler kommer att passa på när det blir tävlingar igen. Det tror jag de flesta är positivt inställda till. VM blir ju ett ännu tydligare mål och man kommer rikta in sig på ännu färre lopp än att ha en komplett tävlingssäsong.

KLIPP: Landslagsläkaren: ”Individer kan få väldigt allvarliga konsekvenser” (2 december 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.