Alvar Myhlback, 15, tokhyllas: ”Han är världens största talang” Foto: Instagram: @Alvarito

Svenske 15-åringen höll jämna steg med ryska stjärnorna

Uppdaterad
Publicerad

Lägg namnet Alvar Myhlback på minnet. Längdtalangen är bara 15 år, men håller redan jämna steg med Sergej Ustjugov och slår Calle Haflvarsson i löpning.

– Det är svårt att säga, men jag vill tro att jag är bland de bästa i Sverige just nu. Alla åldrar, säger Myhlback till SVT Sport.

Alvar Myhlback, son till den svenske vallachefen Petter Myhlback, är bara 15 år. Trots det menar han själv att han har elitsatsat de två-tre senaste åren.

– Senaste året är det bara träning. Det är inte så mycket annat man har tid för. Jag lever för att bli så bra som möjligt, säger Myhlback till SVT Sport.

”Världens största skidtalang”

Han tillhör norska Team Bygdö och där tränas han av Sondre Sundby, bror till norske stjärnan Martin Johnsrud Sundby. Men den största delen av träningsupplägget sköter han helt själv.

– Alvar hade seriositeten redan då han var tolv år. Han gick och lade sig klockan nio på kvällen för att han måste vila, han tänkte på kosten. Han var en perfektionist, en idrottsutövare redan då han var tolv år, säger teamchefen Julius Solheim.

– Han är just nu världens största skidtalang, utan tvekan. Hans mentalitet är på en helt annan nivå än någon annan. Många senioråkare i Sverige och Norge har inte den mentaliteten. Det är inte något man kan lära sig.

Det är ett drygt år till han blir förstaårsjunior och även om han själv vill mäta sig med det bästa så får han vänta med det.

– Det är lite frustrerande. Jag får mäta mig ibland på träning och då ser jag hur jag ligger till. Jag måste bara hålla uppe det tills jag får åka de tävlingarna och då kommer förmodligen allt släppa.

”Jag är bland de bästa i Sverige”

Hur bra tror du själv att du är just nu?

– Det är svårt att säga, men jag vill tro att jag är bland de bästa i Sverige – alla åldrar.

Myhlback har ändå fått några bevis på att han håller hög nivå. Nyligen vann han en 10 kilometer lång löptävling i Dalarna och då slog han Calle Halfvarsson med 50 sekunder.

Han fick också chansen att träna med det ryska landslaget i skidtunneln i Torsby och där var alla utom Alexander Bolsjunov med.

– Det var jättekul. Vi körde ett intervallpass, vi körde tre gånger tio minuter tröskel först och sedan några drag 'all out'. Jag hängde med hela vägen till slutet och det var ju ett kvitto på hur jag ligger till. Även om det är sommar så var det lite av ett bevis, säger Myhlback.

Åkarna i det ryska landslaget blev rejält imponerade.

– Han är på så hög nivå att ingen förstår att han är 15 år. Ingen av ryssarna som han tränade med i Torsby trodde sina ögon, säger teamchefen Solheim.

Jämförs med Northug och Svan

Myhlback har utvecklats mycket under coronaåret och nu väntar ytterligare ett ”transportår” i väntan på att få tävla mot världseliten.

– Mitt mål är att få åka världscup nästa säsong och jag har fortfarande en bit dit. Mitt huvudmål är att till slut bli bäst i världen och dit har jag ju en bit fortfarande. Men jag är en god bit på vägen.

Finns det någon femtonåring i världen som kan mäta sig med dig nu?

– Jag vill inte skryta eller så, men nej. Jag försöker bara träna med de som är jämna med mig och de är inte femtonåringar om vi säger så.

Enligt teamchefen Solheim finns det inte många i skidhistorien som kan mäta sig med Myhlbacks talang.

– Det kommer sådana här talanger ungefär vart tionde år. Du har Thomas Wassberg, du har Gunde Svan, Petter Northug och Johannes Hösflot Kläbo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.