Petter Northug är tillbaka på skidor. Foto: Bildbyrån

Petter Northug: ”Inser hur egoistisk jag varit”

Uppdaterad
Publicerad

I december förra året dömdes Petter Northug, 35, till sju månaders fängelse för fortkörning och narkotikainnehav. Nu öppnar han upp och berättar om nya insikter han fått under tiden han avtjänat sitt straff.

– Jag har varit extrem i allt jag gjort, jag måste hitta mer balans i livet och inte söka det extrema, säger han på sin egen Youtube-kanal.

Det var efter en fortkörning, där norrmannen körde upp mot 221 kilometer i timmen samtidigt som han filmade sig själv, som polisen hittade narkotika i Northugs bil. Den flerfaldige världsmästaren dömdes till sju månaders fängelse och avtjänar sedan februari domen på ett behandlingshem som behandlar alkohol- och drogberoende.

Northug berättar att han lärt sig mycket under de senaste månaderna.

– Man lär känna sig själv. För mig har det varit en bra skola och en fantastisk lärdom. Jag hart lärt mig något som jag önskar att jag hade lärt mig för längesen.

– Det har varit ovant. Jag är inte van att prata om känslor eller varför saker och ting blivit som det blivit. Jag har levt med tunnelseende där allt handlat om mig själv och att prestera och bli så bra som möjligt.

”Till människan Petter”

Han berättar att han nu förstår varför han gjort de val han gjort i livet.

– Jag inser hur cynisk och egoistisk jag varit. Allt handlade om att träna och åka skidor, jag gick knappt att få kontakt med. Jag var väldigt upptagen av mig själv. Men jag har också insett att det kanske var det som krävdes för att bli bäst.

Nu hoppas han kunna vara mer ärlig både mot sig själv och de runt honom,

– Det kanske hjälper mig att switcha från toppidrottsmannen Petter till människan Petter. Den övergången är svårare än många tror och den var svår för mig.

– Jag är glad för jag tror att jag kan ha en mänskligare syn på världen nu.

Längdskidor ska dock få fortsätta ta en stor plats i livet.

– Jag hoppas åka skidor, vara i form och kanske köra något lopp. Jag brinner för den sporten som tagit mig dit jag är idag.

KLIPP: Här är Northugs karriär – med toppar och dalar (25 oktober 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hela Northugs karriär - med toppar och dalar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer