Anders Byström tillsammans med Hanna Öberg under den gångna säsongen. Foto: BILDBYRÅN

Skidskyttechefen Anders Byström tar över längdlandslaget

Uppdaterad
Publicerad

Längdlandslaget har letat ny chef sedan Jonas Peterson sparkades – idag blev det klart.
Anders Byström, 42, värvas från skidskyttelandslaget.
– Det är en jättespännande utmaning och en ärofylld roll att ha, säger Anders Byström till SVT Sport.

I augusti fick Jonas Peterson, efter bara fyra månader, lämna jobbet som landslagschef för längdlandslaget. Nu har skidförbundet gjort klart med nuvarande landslagschefen för skidskytte, Anders Byström.

– Jag är väldigt glad för det året jag haft med skidskyttet och det är en sport på väg framåt som ska bli spännande att följa. Men längd är min sport där jag kan mest och jag vill kunna bidra där, säger han till SVT Sport.

Vad kan du tillföra?

– Ett tryggt ledarskap. Jag brukar vara bra på att känna av saker och vara lyhörd och lyssna på det som sker. En stabilitet och trygghet i ledarskapet skulle jag säga.

Byström gör comeback i skidförbundet efter ett år som skidskyttechef och han har en gedigen bakgrund inom längdskidåkningen som bland annat tränare på Torsby gymnasium och tränare under fem år i norska junior- utvecklingslandslagen.

”Vill skapa en organisation med bra kultur”

Rubrikerna har haglat kring svenska skidförbundet det senaste året. Det har handlat om ledare och vallare som lämnat och uppgifter om missnöjda åkare. Dessutom valde Stina Nilsson, helt oväntat, att byta sport till skidskytte.

– Nu handlar det om att se framåt och skapa en organisation med en bra kultur. Det är mycket mästerskap framöver och jag och Daniel Fåhraeus har mycket lika tankar om hur vi vill göra.

Vad är en bra kultur för dig?

– Mycket handlar ju om kommunikation och att prata med varandra. Jag vet ju inte hur det har varit, jag har bara sett mediabilden av det, men jag vill i alla fall att vi ska prata mycket tillsammans och ha en gemensam målbild.

”Tror att de blev överraskade”

Byström informerade åkare och ledare i skidskyttelandslaget igår efter att ett snabbt beslut tagits på bara några dagar.

– Det här har varit väldigt mycket bakom kulisserna och ganska hemligt eftersom jag ändå jobbar där jag gör, säger han och berättar om mötet med skidskyttarna:

– Jag tror de blev överraskade, det kändes så. Det kanske inte var helt väntat men jag försökte lyfta fram att de har väldigt mycket bra folk runt sig och att det inte kommer vara några problem för dem.

Men du, Stina Nilsson har precis klivit över till skidskyttet, hade du inte velat vara kvar?

– Jag förstår att de tankarna kommer. Det blir jättespännande med Stina och se hur det ska gå för henne, men det får jag göra på distans nu.

Vem som tar över som landslagschef för skidskyttelandslaget är inte klart.

ARKIV: Daniel Fåhraeus blir ny längdchef (17 januari)

2008–2009 Torsby skidgymnasium
2009–2010 Utbildningsansvarig, Svenska Skidförbundet
2010–2013 Förbundskapten juniorlandslaget & assisterande tränare utvecklingslandslaget, Svenska Skidförbundet
2013–2014 Landslagskoordinator, Svenska Skidskyttelandslaget
2014–2019 Landslagstränare, Norges skidförbund.
2019–2020 Landslagschef, Svenska Skidskyttelandslaget
Utbildning: Idrottsvetenskap med inriktning idrottspsykologi, elittränarutbildning Norge m.m.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senaste avsnittet på SVT Play