Anders Blomquist är kritisk till skidförbundets agerande. Foto: Bildbyrån

Blomquist om kaoset: ”Hela situationen är tragisk”

Uppdaterad
Publicerad

Två herrtränare har slutat och tre damstjärnor överväger enligt Expressen att lämna landslaget.
SVT Sports expert Anders Blomquist är besviken och orolig.
– Jag tycker hela situationen är tragisk. Det krävs rejäla tag, den här trappan måste städas uppifrån, säger han.

SVT Sports expert Anders Blomquist är upprörd över situation med Svenska skidförbundet där två herrtränare har slutat och tre damstjärnor överväger att lämna landslaget enligt Expressen.

– Ja, det är alldeles uppenbart att det kaos och den strukturmisär som Svenska skidförbundet har haft det sista året som har påverkat arbetet för ledarna och och de aktiva.

Vad säger du om uppgifterna kring damlandslaget?

– Jag tycker hela situationen är tragisk. En sån fantastisk fin idrott som skidor och så många duktiga och fina människor som finns här. Det är djupt tragiskt som vi har den situation som vi har just nu.

”Krävs rejäla tag”

Blomquist vill nu se förändringar – och det snabbt.

– Om man inte gör några ändringar när det gäller ledarskapet är jag väldigt, väldigt orolig. Det krävs rejäla tag. Den här trappan måste städas uppifrån.

Varför har skidförbundet hamnat här?

– För mig är det väldigt tydligt att det inte finns ett tydligt ledarskap i skidförbundet. Det är inte en miljö där människor växer och utvecklas, utan det är rörigt, det är hit och dit och det är oärligt. Det är en miljö som får människor att inte vilja vara kvar.

Hur illa är det?

– Det är helt förödande för svensk skidsport. För mig är det akut. I första läget nu är för att vi har många nyckelpersoner som inte väljer att jobba i skidförbundet. Sen har det varit akut i flera år då vi är så dåliga på att utveckla juniorer till bli duktiga herrseniorer. Vi får inte ha fler tappade år.

Vill att styrelsen agerar

Nu vill Anders Blomquist att styrelsen agerar.

– Styrelsen, och i förlängningen uppdragsgivarna för styrelsen, måste ta ett tydligt ansvar. Så här kan vi inte ha det inom svensk skidåkning. Vi måste ha företrädare som står upp i förändring och står för det som händer och tar ansvar för när det inte fungerar.

De håller på att rekrytera en ny landslagschef. Vad kan en person där betyda?

– Daniel (Fåhraeus) är inte en del av det som har varit, han är en ny kraft. Det beror på vem man rekryterar till den rollen.

Strömberg håller inte med

Förbundsdirektör Ola Strömberg håller inte alls med om Blomquists kritik.

– Alla de delar som han säger håller jag inte med om. Och det är väldigt många olika delar som jag inte tror stämmer, säger Strömberg till SVT Sport.

Läs mer om Strömbergs syn på kritiken här.

Stina Nilsson: ”Ett turbulent år”

Klipp: Stina Nilsson provar skidskytte

I söndags meddelade Stina Nilsson att hon byter från längdskidor till skidskytte.

I går kom Expressen med uppgifter om att tre damstjärnor överväger att lämna landslaget efter missnöje med träningsupplägget.

I dag meddelade skidförbundet att Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo lämnar sina uppdrag som tränare.

Det är bara några av vinterns rubriker runt längdlandslaget, som började förra våren när Rikard Grip fick sparken som landslagschef, Johan Sares lämnade jobbet som längdchef och Urban Nilsson slutade som vallachef.

Jonas Peterson, som tillträdde som längdchef, sparkades efter fyra månader och först i januari 2020 presenterades Daniel Fåhraeus som ny längdchef.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer