Förbundsdirektör Ola Strömberg håller inte med om kritiken. Foto: Bildbyrån

Strömberg om expertens kritik: ”Håller inte med”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports expert Anders Blomquist riktar skarp kritik mot Svenska skidförbundet.
Förbundsdirektören Ola Strömberg håller inte med.
– Alla de delarna som han säger håller jag inte med om, och det är väldigt många olika delar som jag inte tror stämmer, säger Strömberg till SVT Sport.

Stina Nilsson bytte sport i söndags och sedan dess har Expressen skrivit att tre damstjärnor överväger att lämna landslagets träningsgrupp och i dag blev det bekräftat att två herrtränare lämnar sina jobb.

Det är bara några av vinterns rubriker runt längdlandslaget, som började förra våren när Rikard Grip fick sparken som landslagschef, Johan Sares lämnade jobbet som längdchef och Urban Nilsson slutade som vallachef.

SVT Sports expert Anders Blomquist riktar skarp kritik mot skidförbundet.

– Jag tycker hela situationen är tragisk. Det krävs rejäla tag, den här tratten måste städas uppifrån, säger han.

”Har nog inte undgått någon”

Ola Strömberg, förbundsdirektör i skidförbundet, svarar:

– Det har nog inte undgått någon att det har varit en annorlunda situation det här året. Men vi är glada att vi har en ny längdchef på plats i Daniel Fåhraeus. Och det som är viktigt är att han får tid att sätta en organsiation. Han har precis börjat. Jag är helt säker på, och har fullt förtroende för, att han kommer att lyckas. Det finns goda förutsättningar för att skapa en god organisation framåt, det vet jag, säger Strömberg.

Vad säger du om uppgifterna kring damerna?

– Jag kan egentligen inte kommentera ryktena som kommer. Det är svårt att göra det eftersom det är rykten eller skriverier där man inte vet vilken substans de har. Men det är viktigt att åkarna i landslaget känner att de trivs och har goda möjligheter att utvecklas.

Enligt Blomquist finns det fler bakomliggande faktor till att Nilsson och Uusitalo lämnar sina jobb. Stämmer det?

– Jag har inte fått till mig någon annan förklaring. Det är vad de har sagt till mig och andra. Det är ett väldigt påfrestande jobb att vara landslagstränare, man är ute väldigt mycket.

”En tillräckligt bra miljö”

Anders Blomquist menar att situationen är ”djupt tragisk” och han är orolig för framtiden. Strömberg håller inte med.

– Jag tycker att det är tråkigt att han känner så. Men återigen tycker jag att man måste ge Daniel en möjlighet att bygga en organisation som han tror på. Det finns gott om tid att bygga upp något bra. Det är jag säker på att längdgänget kommer att göra.

– Egentligen ligger vissa saker väldigt långt tillbaka, det är nästan ett år sedan det skedde.

Förstår du kritiken med otydligt ledarskap och en osund miljö?

– Nej. Det finns många aspekter miljömässigt, men generellt tror jag majoriteten skulle tycka att det är en tillräckligt bra miljö. Vi vill alltid bli bättre. Det är svårt att få en miljö där alla tycker det är perfekt.

Slutligen. Du köper ingenting av hans kritik?

Alla de delarna som han säger håller jag inte med om, och det är väldigt många olika delar jag inte tror stämmer. Det är klart att det har varit ett annorlunda år, och nu när vi tittar framåt ska vi göra det bästa vi kan med den nya organsiationen. Det finns nog delar han har rätt i, men helheten är inte så.

Stina Nilsson: ”Ett turbulent år”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stina Nilsson om kaoset i landslaget: ”Det har varit ett turbulent år”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer