Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Byström vill gärna se Linn Svahn i landslagsdräkten igen. Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Anders Byström om Linn Svahns chanser i vinter: ”Får åka någon tävling först”

Uppdaterad
Publicerad

627 dagar har gått sedan Linn Svahn senast tävlade på skidor.

Efter beskedet om att hon står över vinterns första världscuphelg, är frågan hur landslaget ser på hennes chanser att bli uttagen senare i vinter.

– Hon får nog åka någon tävling nationellt först innan hon blir uttagen i världscupen, säger landslagschefen Anders Byström.

Under tisdagen meddelade Linn Svahn, som inte har tävlat sedan februari 2021 på grund av sin axelskada, att hon står över tävlingarna i Bruksvallarna och VC-premiären i Ruka i november.

Något som gör hennes form in i tävlingssäsongen mer svårbedömd.

– Det är jättesvårt. Vi har inte sett henne tävla på väldigt länge. Sedan vet vi vilken enorm kapacitet och vinnarskalle Linn Svahn har och den vill vi gärna ha tillbaka i svenska dräkten, säger Anders Byström.

Uttagningskriterier med undantag

Det är han som landslagschef, i samråd med landslagstränare, som bestämmer vilka åkare som blir uttagna till världscupen och VM-truppen.

I de uttagningskriterier som har tagits fram för kommande säsong, står bland annat att resultat från världcupen värderas högst.

Men det står också att det finns undantag:

”I vissa fall kan bedömning göras utifrån enskilda åkares utvecklingskurva, t.ex (...) åkare som är på väg tillbaka från skada/sjukdom kan komma att prioriteras.”

– Hon kommer ju få tävla (i världscupen) om hon gör någon tävling innan så att säga, säger Byström.

”Viktigt att vara med från start”

Han blickar också mot VM i Planica som inleds den 21 februari nästa år.

– Läser man våra uttagningskriterier ser man att det är en viktig period före jul, för vi kommer ta ut en del av VM-truppen redan efter Davos (17-18 dec) och sedan nästa sväng efter Frankrike (27-29 jan).

– Så det finns absolut chanser efter jul. Men det är viktigt att vara med från start för att kunna visa att man har kapaciteten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.