Andersson på pallen i Ulricehamn: ”Verkligen stort”

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Andersson fick kliva upp på pallen för sjätte gången denna säsong när hon idag kom trea i 10 kilometersloppet i Ulricehamn. Vann gjorde, som så ofta, norska Therese Johaug.

– Det känns verkligen stort, säger Andersson till SVT Sport.

Andersson började fristilsloppet på ett optimistiskt sätt och var vid 2,2 km bara fyra sekunder efter Therese Johaug. Men det kom en dipp i mitten av loppet och utmanades länge om tredjeplatsen av Jessica Diggins.

Men en mäktig avslutning från Andersson gjorde att hon kunde gå i mål 14 sekunder före Amerikanskan och bara två sekunder efter Astrid Jacobsen på andraplatsen.

Åt de vinnaren fanns det dock inget att göra. Som vanligt var det Therese Johaug som tog kommandot från start till mål och vann knappt 23 sekunder före Jacobsen.

– Det är jättekul att få kliva upp på pallen idag, och att göra det på hemmaplan. Det är första gången jag får kliva upp på pallen här så det känns verkligen stort, sade Ebba Andersson till SVT Sport.

Tung dag för Kalla

För Charlotte Kalla gick det sämre. Fristilsexperten Kalla slutade på en 13:eplats, en minut och 20 sekunder efter Johaug.

Men det var inget fel på stämningen längs spåret:

– Det var grym stämning ute i hela spåret, säger Kalla och får medhåll från Ebba Andersson:

– Det var helt galet! På slutet hade man som en enda dimma av röster omkring sig, det är verkligen något man inte är van vid. Otroligt kul att så många har tagit sig hit idag, säger Andersson.

Emma Wikén gjorde även landslagscomeback efter att inte ha platsat i landslaget under en tid.

– Det vart lite tajt när de ringde hit mig men det var kul, sade hon efter sitt lopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.