Andreas Domeij blir ny tränare i längdskidlandslaget. Foto: Bildbyrån

Andreas Domeij ny damtränare i längdlandslaget

Uppdaterad
Publicerad

Längdlandslaget har hittat avgående damtränare Ingrid Vikmans ersättare.

Andreas Domeij, 42, flyttas upp från juniorverksamheten.

– Det var ett lätt beslut, säger han till SVT Sport.

Efter förra säsongen meddelade längdlandslaget att Ingrid Vikman inte skulle fortsätta som tränare för damlaget. Under tisdagen meddelades att Andreas Domeij, 42, tar över som damtränare.

– Det känns jätteroligt, det känns som en häftig utmaning, det är en inspirerande miljö, säger Domeij till SVT Sport.

Det gick snabbt från förfrågan till att han nu är presenterad.

– Processen har varat ett tag, sedan fick jag frågan förra veckan om jag var intresserad, så bara några dagar sedan, det var ett lätt beslut.

Han kommer att jobba tillsammans med Stefan Thomson och vara ansvarig för damerna i både A-laget och utvecklingslandslaget.

Berättar om sin tränarfilosofi: ”Tror mycket på delaktighet”

Domeij har under tre års tid jobbat med juniorverksamheten i landslaget och hoppas kunna tillföra, med en filosofi som handlar om gemenskap.

– Jag hoppas och tror att min ledarfilosofi ska tillföra en del, sedan har jag haft nöjet att träna några av tjejerna tidigare.

Berätta lite om din filosofi?

– Jag tror mycket på delaktighet, att man har ett gemensamt ansvar och krav på varandra, tycker om när man ser varandra och hjälper varandra till utveckling, säger han och fortsätter:

– Med A-laget, där ska vi försöka fortsätta att växa och ha känslan av att de som är där är riktigt bra, och att Sverige kan vara ledande nation i världen, det är nog den roligaste utmaningen, säger Domeij.

Hans uppdrag börjar redan under onsdagen när alla landslag träfas. På måndag åker han sedan med damlaget till norska Sogneflellet i åtta dagar för att träna på snö.

Som åkare har Domeij sex stycken världscupstarter, med en 14:e-plats som bäst. Han har även ett SM-silver i sprint från 2005.

KLIPP: Maja Dahlqivst och Frida Karlsson om nya upplägget (15 maj)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.