Längdchef Lars Öberg förhandlar med Fis om Linn Svahns Fis-punkter. Foto: Bildbyrån.

Ansökan om Linn Svahns Fis-punkter avslagen: ”Kräver svar”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Skidförbundets ansökan om Linn Svahns Fis-punkter (rankningspoäng) har nekats.

Nu vädjar de till internationella skidförbundet, Fis, att ändra sig.

– Vi kräver att få svar före helgen, säger längdchefen Lars Öberg.

Linn Svahn gjorde comeback i helgen under Sverigecupen på Idre Fjäll. I hennes enda lopp, sprinten, startade hon tredje sist, bland de sämsta åkarna. Det berodde på att hon förlorat sina Fis-punkter (då hon inte tävlat på länge), något som Aftonbladet var först med att rapportera om.

– Vi fick reda på det i torsdags och vår nationella tävlingskoordinator har jobbat, vi försökte göra ett undantag med tävlingskoordinatorn på Fis, men vi fick besked redan innan helgen att man ansåg att man inte kunde ändra på regelverket, säger längdshcef Lars Öberg till SVT Sport.

”Vi kräver svar före helgen”

Öberg berättar att han tidigare under måndagen pratat med ordförande för Fis längdkommitté, slovenen Uros Ponikvar.

– Efter det samtalet skickade jag även in en formell begäran om att Fis ska göra ett undantag från reglerna och de håller på att behandla det nu, utfallet av det är inget jag kan säga något om nu.

När tror ni beslutet kommer?

– Förhoppningen är ett snabbt beslut, vi kräver att få svar före helgen, säger Öberg.

Kortare vila till kvartsfinalen

Problemet för Linn Svahn just nu är att hennes ranking – så kallade Fis-punkter som ska vara så långa som möjligt för bättre startposition – är dålig eftersom att hon inte tävlat på länge.

Det här gör att hon, som under Sverigecupen på Idre Fjäll, startade sist i fältet och fick därmed kortare vila till kvartsfinalen.

Kommer kunna starta i världscupen

Hypotetiskt skulle hon även kunna få starta sist i en masstart med dagens Fis-punkter och tvingas börja loppet med att krångla sig om betydligt sämre åkare.

Om ansökan inte skulle gå igenom, vad betyder det mer för Linn Svahn då?

– Hon kommer kunna åka världscup, debuten i Idre nu medför ju möjligheter, men däremot påverkas hennes startposition, men för varje tävling hon åker så kommer hennes ranking att bli bättre ganska fort, säger Öberg.

KLIPP: Linn Svahn vann i comebacken – vill tävla i världscupen nästa vecka (9 december 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linn Svahn (i mitten) vann i sin comeback. Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.