Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Andersson vann överlägset när SM-tremilen avgjordes i Kalix. Foto: Bildbyrån

Ebba Andersson svensk mästare – överlägsen på tremilen

Uppdaterad
Publicerad

VM-skiddrottningen Ebba Andersson är fortfarande i guldform. På säsongens sista tävling, SM i Kalix, dominerade hon tremilen.

– Utan tvekan min bästa säsong i karriären, säger hon till Expressen.

På VM i Planica blev det guld i skiathlon och tremil för Ebba Andersson. Och även säsongens sista tävling, SM i Kalix, slutade med guldkant.

– Den här säsongen har innehållit många toppar, några dalar. Men på det stora hela är det bara glädje att tänka tillbaka på den, säger hon i Expressens sändning.

Andersson startade sist i fältet på det 30 kilometer långa fristilsloppet. Hon tog ledningen från start och matchades främst mot sprintstjärnan Jonna Sundling som stod för ett fint distanslopp.

”Vet hur starka de andra är”

Men det som länge var en 30 sekunders ledning växte mot slutet när Ebba Andersson satte in ytterligare en växel. Hon vann en och en halv minut före Sundling.

– Känslan var god, men jag saknade det lilla sista trycket.  Då var det istället viktigt att fokusera på tekniken och lita till min grundstryka. Och hitta en bra pace. Jag vet ju hur starka de andra är, det gör det extra kul att knipa guldet.

Dyvik och Modig hyllades

Emma Ribom ordnade en trippel Piteå Elit på pallen då hon slutade trea, men var över tre minuter (+3,25) efter Andersson i mål.

Fina scener utspelade sig när åkarna hyllade Lovisa Modig och Anna Dyvik, som båda gjorde sin sista tävling i karriären.

– Dagens lyckostund var att jag lyckades passera Anna och sedan Lovisa i spåret, så jag kunde vara med och ta emot dem sedan när de korsade mållinjen för sista gången i de här sammanhangen, säger Ebba Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.