• Viktigt meddelande:

    En brand i centrala Järvsö i Ljusdals kommun orsakar kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga ventilationen. Läs mer

Trond Nystad vittnar om en utbredd dopningskultur i Österrike. Max Hauke, till höger, var en av åkarna som testades positivt under hemma-VM. Foto: Bildbyrån

Avhoppade tränaren om dopningskulturen i Österrike: ”Fått höra att man måste dopa sig sedan barndomen”

Uppdaterad
Publicerad

Den avhoppade österrikiske landslagstränaren, Trond Nystad, berättar om den dopningskultur som råder i landet.
– De fick redan i barndomen höra att de bästa dopar sig, säger norrmannen efter att två av hans aktiva åkte fast i samband med hemma-VM i Seefeld.

I skuggan av Ryssland har Österrike haft stora problem med dopning de senaste decennierna. Flera av landets bästa skidåkare och cyklister har åkt fast. Nystad bodde tio år i landet och försökte ta med sig sitt norska tänkande för att nå framgång.

– De trodde att jag ljög. ”Det går inte att träna så mycket”, fick Nystad höra när han presenterade idéerna och då förklarade att det kunde dröja tio år innan man kunde se verkliga resultat av träningen, säger Nystad till norska Dagbladet.

Tio år var uppenbarligen en alldeles för lång tid att vänta på resultat.

Två av hans aktiva, Max Hauke och Dominik Baldauf, greps av polis i Seefeld samma dag som 15 km kördes i Seefeld och satt i arresten i Innsbruck när loppet avgjordes i slutet av februari, då dopningsrazzian briserade över flera länder i en koordinerad operation ledd av österrikisk och tysk polis.
 

Föräldrar till tioåringar: ”De bästa dopar sig”

Först nyligen fick Nystad kontakt med duon eftersom mobilerna beslagtogs i samband med gripandet.

– De bad oförbehållsamt om ursäkt och försökte förklara hur de resonerade. De fick redan i barndomen höra att de bästa dopar sig. Sedan kom de i kontakt med dopningsorganisatören som också sa att de bästa fuskar. Så de var mottagliga för hans förslag. De gjorde vad de visste var fel, säger Nystad om den kultur som präglar landet.

Det har gjort att det varit svårt att rekrytera barn och ungdomar till sporten, något Nystad fick höra när han föreläste för en grupp tio- elva-åringar. Då svarade föräldrarna i salen: 

– ”Det stämmer inte Trond. Det går inte. De bästa dopar sig”. Den inställningen är tyvärr alldeles för utbredd. Det gäller inte alla men det räcker med ett ruttet äpple, säger Nystad.

Att de bästa idrottarna dopar sig har blivit en sanning i Österrike och den kultur som förbunden måsta göra upp med.

– Vi behöver kampanjer för att komma tillrätta med det här. De som säger sådant här bör få sparken. Vi kan inte tillåta att sådana här osanningar sprider sig.

I samband med dopningsskandalen sade Nystad upp sig och flyttade hem till Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer