Petter Northug, Norge och Johan Olsson, Sverige, tackar varandra efter herrarnas 50 km masstart i klassisk stil under skid-VM den 1 mars 2015 i Falun. Foto: Bildbyrån

Olssons hyllning till Northug: ”Drev mig att göra något out of the box”

Uppdaterad
Publicerad

Johan Olsson hyllar Petter Northug som en av skidsportens allra största genom tiderna, och lyfter fram hur pass stor betydelse norrmannen haft för att locka unga till sporten.

– När man åkt förbi en ungdomsträning så är det ju inte Johan Olsson de härmar. De härmar Petter Northug, säger den svenska skidlegendaren till SVT Sport.

Johan Olsson var en av alla som följde Petter Northugs tårfyllda presskonferens, där Northug berättade att karriären är över.

– Det blir svårt att glömma honom. Han är en av de absolut absolut största. Det är väl Björn Däehli och Gunde som kan matcha honom i den moderna historien bland herrarna, säger Johan Olsson.

Hur var det att tävla mot honom, och ha honom väntande bakom sig inför en spurt?

– Jag förstod att jag aldrig skulle kunna utmana honom där. Jag var tvungen att hitta andra lösningar för att kunna vinna, där han inte var lika stark. Det var egentligen grunden till femmilen i Val di Fiemme 2013, där jag tog guld efter utbrytningen på 38 kilometer.

– Det var mycket han som drev mig till beslutet att göra något helt out of the box. Man visste att om han var med när det var 8 kilometer kvar krävdes det att någon ramlade eller att en stav gick av för att han inte skulle vinna. Han var så skicklig på att få lopp precis dit han ville.

Northug i tårar – lägger av: ”Skidåkningen har varit mitt liv”

Hur stor betydelse har han haft för intresset kring längdsporten?

– Den är omätbar. Han har varit så viktig för sporten. Ovärderligt för intresset egentligen. Han har lockat många barn och ungdomar och tagit en häftighet till sporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.