Foto: SVT

VC-vinnaren Oskar Svensson: ”Betydligt svårare än jag trott”

Uppdaterad
Publicerad

Oskar Svensson, 25, tog sin första världscupsseger under Tour de Ski. Det är fyra år sedan Sverige tog en seger på herrsidan, något Oskar och övriga i herrlaget har fått kritik för genom åren.

– Vi har stått till svars för det folk tycker Sverige borde prestera medan vi kanske presterade det som var rimligt för vår ålder när vi började åka världscupen, säger Oskar Svensson till SVT Sport.

I den klassiska sprinten i Tour de ski kom så Oskar Svenssons första seger i världscupen. Vägen till toppen har enligt Oskar varit krokigare än vad han trodde att den skulle vara när han som 20-åring flyttade från Falun till Östersund för att slå sig in i världstoppen.

– Jag har alltid haft höga mål med vart jag vill komma med min skidåkning och när jag flyttade upp trodde jag att det skulle gå väldigt fort, jag hade väldigt mycket självförtroende och trodde att jag skulle ta steget upp till pallen direkt men det blev betydligt svårare än jag trodde, säger Oskar Svensson till SVT Sport.

Vinterstudion

Mycket kritik mot herrlaget

I och med Oskars seger bröts en fyra år lång segertorka för de svenska herrarna i världscupen. Under dessa år har Oskar och övriga i herrlaget fått utstå mycket kritik.

– Det skiljer många år mellan oss som kommit nu de senaste åren. Om man tänker Marcus Hellner och Emil Jönsson, det är nästan 10 år upp till dem och där emellan har det saknas ganska många åkare. Vi har stått till svars för det folk tycker Sverige borde prestera medan vi kanske presterade det som var rimligt för vår ålder när vi började åka världscupen.

Klassisk sprint i VM

Oskar tycker att det är rimligt att folk ska börja få förväntningar på bland annat honom själv. Och när VM drar igång i slutet av februari i tyska Oberstdorf får Oskar ses som en av medaljkandidaterna.

– Det är en klassisk sprint som jag ser som min starkaste disciplin så det är verkligen det jag kommer att gå för. Man får inte så många chanser att köra ett mästerskap så de gäller att gå in och bli i bra form och sen ge allt, säger Oskar Svensson.

Se hela reportaget med Oskar i spelaren nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet