Yvette Hermundstad och André Pops leder SVT:s VM-sändningar. Foto: SVT

Så blir VM-vintern i SVT

Uppdaterad
Publicerad

Måndag 8 februari drar Vinterstudions VM-månad igång i SVT. Allt inleds med alpina VM som avgörs 8-21 februari i Cortina, Italien, och fortsätter med skidskytte-VM i Pokljuka, Slovenien, 10-21 februari. Månaden avslutas med längd-VM i tyska Oberstdorf 25 februari-7 mars.

Under VM-månaden avgörs även VM i skicross och snowboardcross på hemmaplan i Idre och junior-VM i längdskidor i finska Vuokatti. Och samtliga VM-tävlingar direktsänds i SVT.

– Vi tror att VM-månaden blir en riktig pulshöjare för svenska folket, räkna med en rejäl mix av jubel, dramatik, glädje och tårar. Engagemanget och tittarintresset för SVT:s vintersportsändningar har varit på absolut topp denna säsong med miljonpublik varje helg, men vi räknar med att ännu fler tittare kommer att ansluta nu när de blågula landslagen ger sig ut på medaljjakt, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Under VM-månaden blir det många sändningstimmar under dagtid och på kvällarna sammanfattas tävlingarna i ett magasin.

Vinterstudion

– Vi vill att tittarna känner igen sig i mästerskapen, att det finns en röd tråd. Vi satsar till exempel på en gemensam utbyggd studio där tittarna tydligare ska förstå vad som ligger bakom åkarnas taktik och teknik. Det blir stjärntätt med dagliga digitala gäster, möten med de aktiva, samt programformat med flera svenska legendarer, säger Marcus Törngren, projektledare för VM-vintern på SVT Sport.

Yvette Hermundstad och André Pops leder VM-studion i Stockholm samt VM-magasinet som direktsänds vardagar kl 19.00-19.30 i SVT2 och repriseras kl 22.30-23.00 i SVT1.

Samtligen experter och kommentatorer på hemmaplan

Dessutom finns SVT:s samtliga vinterexperter och kommentatorer på plats i Stockholm på grund av den rådande pandemin: Längdexperterna Johanna Ojala, Mathias Fredriksson och Anders Blomquist, skidskytteexperterna Helena Ekholm och Björn Ferry samt de alpina experterna Pernilla Wiberg, Maria Pietilä Holmner och Tobias Hellman.

Längdskidåkningen kommenteras av Jacob Hård och Anders Blomquist, skidskyttet av Ola Bränholm och Björn Ferry samt de alpina tävlingarna av Johan Ejeborg och Pernilla Wiberg/Tobias Hellman. B

Backhoppningen samt nordisk kombination kommenteras av SVT:s Peter Jonsson och experten Anders Daun.

Även junior-VM i längdskidor sänds i SVT Play – här hittar du sändningstiderna

GUIDE: Så ser du VM-vintern och Vinterstudion i SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet