”Billans” förvåning när Ebba Andersson skrev historia: ”Jag hade ingen aning”

Uppdaterad
Publicerad

Igår blev Ebba Andersson historisk. Som den andra svenska kvinnan genom tiderna slutar hon topp tre i den totala världscupen i längdskidåkning. Senast det hände var för 33 år sedan. Att det var så länge sedan förvånade Andersson – och hennes föregångare.

– Jag var också jätteöverraskad, jag hade ingen aning, säger Marie-Helene ”Billan” Östlund till SVT Sport.

Ebba Andersson avslutade säsongen med en andraplats i jaktstarten över 30 km i schweiziska Engadin.

Resultatet innebär att 23-åringen slutar på en tredjeplats i den totala världscupen. Senast en svenska slog sig in topp tre var säsongen 1987/1988.

– Var det 33 år sedan, sa du? Då var det ändå på tiden, utbrast Andersson efter målgång.

Att ingen annan svenska lyckats med bedriften förrän nu, det hade totaltvåan från 1988, Marie-Helene Östlund, ingen aning om.

– Jag var också jätteöverraskad, jag hade ingen aning. Jag blev jätteförvånad och hade tänkt att Charlotte Kalla hade varit bland de tre bästa under sin karriär. Men tydligen så var det så länge sedan, säger ”Billan” Östlund med ett skratt till SVT Sport.

”Ebba är grym helt enkelt”

Går det att se någon given förklaring till varför det har dröjt så pass länge?

– Det säger väl ganska mycket om att det är tufft, det är tufft att vara i toppen. Det är en lång säsong och du ska vara i form under en hel säsong. Ebba har en otroligt hög lägstanivå och levererar resultat på resultat. Hon är grym helt enkelt.

Precis som Ebba Andersson är ”Billan” från Sollefteå, och hon har därför följt Anderssons karriär på nära håll.

– Hon har ju alltid, som jag ser det, vetat vad hon har velat, haft rätt inställning, framför allt underkastat sig hård träning – det är ju det viktigaste.

– Hon har ju en enorm glädje i att hålla på med sin idrott. Att man brinner för sin idrott är så otroligt viktigt. Glädjen ger ju också en harmoni och en trygghet.

Hur stort är det för svensk skidåkning att ha en kvinna topp tre igen?

– Det betyder otroligt mycket. Och vi har inte sett nog utav Ebba än. Jag har ju följt henne sedan hon var liten och jag vet ju vad hon är kapabel till. Jag tror att hon kommer leverera mycket bra resultat i framtiden också.

Hon hälsade ju till dig efter loppet, såg du det?

– Ja, det var kul. Det var så gulligt, jättegulligt. Jag blev lite förvånad faktiskt.

Vad vill du hälsa tillbaka?

– Jag skulle vilja säga ”fortsätt vara dig själv, Ebba. Och lycka till i framtiden. Du är så ung och har väldigt mycket mer att uppleva”. Det skulle jag vilja hälsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.