SOK:s Carolina Lundqvist till vänster. Foto: TT

Rådgivaren om sociala medier: ”Blir bara mer och mer”

Uppdaterad
Publicerad

Sociala medier blir en allt mer central del i livet som elitidrottare.
Carolina Lundqvist, prestationspsykologisk rådgivare åt SOK, jobbar allt mer med frågan.
– Det här en fråga som finns med och det blir bara mer och mer, säger hon till SVT Sport.

Carolina Lundqvist, prestationspsykologisk rådgivare på SOK, jobbar i sin roll mycket med sociala medier tillsammans med elitidrottare. I dag besökte hon Vinterstudion för att prata om frågan som vuxit lavinartat senaste åren.

– Det här en fråga som finns med och det blir bara mer och mer. I min roll kanske inte det är idrottare som kommer fram till mig och vill prata sociala medier. Utan snarare dyker den här frågan upp då man tittar på balansen i livet med stress, återhämtning och förberedelse för en prestation. Det finns massor av frågor då det här dyker upp i , säger Carolina Lundqvist, prestationspsykologisk rådgivare på SOK, till SVT Sport.

”Mer som en press”

SVT har frågat de största svenska skidstjärnorna hur de använder sociala medier, och vad de får ut av det.
Där var upplevelsen olika, och ofta skiljde det beroende på ålder.

–  Det är inget som jag tycker är jätteroligt att hålla på med. Det är mer som en press där jag ska försöka få ut saker. Det här var ingenting som jag skrev upp på då jag började åka skidor. Jag försöker fokusera på skidåkningen som jag är bra på, säger André Myhrer.

Frida Karlsson var mer positiv om användningen av social medier.

– Jag försöker vara väldigt personlig i mina sociala medier, och jag tycker att det är viktigt. Det är för att lära känna Frida och inte att jag ändras på sociala medier och anpassar mig. Jag delar med mig av mig själv och sedan får folk tycka vad man vill, säger hon.

Utmaningar med sociala medier

Att de svenska skidstjärnorna upplever sociala medier olika är vanligt, menar Carolina Lundqvist.

– Det speglar ganska bra hur det är. En del tycker att man bara är elitidrottare och framförallt de yngre, som haft med sig det här från början, tycker att det här kul. Lite för kul kanske och lägger väldigt mycket tid på det. Det är också utmaningarna vi har då det finns klara fördelar, men det får inte heller äta upp tiden och ta fokus. Det gäller att hitta balansen, säger hon.

Så är vinterstjärnornas inställning till sociala medier

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer