SVT:s expert Anders Blomquist är kritisk till skidförbundet. Foto: Bildbyrån

SVT-experten Blomquist sågar längdförbundet: ”Tappat greppet”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den 29 mars har Svenska skidförbundet tappat fem personer på nyckelpositioner.

– I det här fallet känner jag att de (förbundet) har tappat greppet helt, säger SVT:s längdexpert Anders Blomquist.

Det har varit flera avhopp från tunga poster kopplade till längdlandslaget de senaste månaderna. Den förste som valde att lämna var landslagschefen Rikard Grip som slutade i slutet av mars. Därefter har ytterligare fyra personer lämnat (se faktarutan). Den senaste blev chefen för längdlandslaget Jonas Peterson som i lördags, fyra månader efter att han tillträtt, fick lämna jobbet.

Beslutet att göra sig av med Peterson kritiserades av landslagsåkaren Viktor Thorn.

– Han har i alla fall mitt stöd. Jag tycker att det är dåligt skött av förbundet, sa Thorn till SVT Sport under lördagskvällen.

Blomquist: ”Komplext”

SVT:s längdexpert Anders Blomquist säger att frågan är komplex.

– Dessutom är det ett stort förbund. Ideella krafter i ungdomsverksamheten ska mötas med den professionella där det handlar om att bli bäst i världen. I det här fallet, när alla ledningsfunktioner blivit utbytta med kort varsel, så har man tappat greppet totalt. Det är otroligt dåligt skött av ledningen att låta det gå så långt och så nära inpå säsongen.

Vad säger det här om läget i skidförbundet just nu?

– Det är uppenbart att det inte stämmer. Bilden som de visat upp det sista halvåret är inte riktigt korrekt. Man har problem med nyckelfunktioner och att styra verksamheten mot de mål som de har satt. I första hand är det förbundsdirektörens (Ola Strömberg) ansvar att se till att det görs på ett bra sätt, i andra hand styrelsens ordförande (Karin Mattsson Weijber). I det här fallet känner jag att de har tappat greppet.

När kom brytpunkten där det vände mot, som du ser det, fel håll?

– Redan i våras var det skakigt med många rykten och utvärderingar som drog ut på tiden. Det kändes som att de tappade greppet redan då. Det signalerades ingen tydlighet eller vilja.

En nödlösning

Blomquist tycker också att det är av yttersta vikt att utveckla herrarna. Han säger också att han hoppas att det inte påverkar åkarna.

Ersättare för Peterson blir Karin Ersson och Lars Selin. Två kompetenta brickor i förbundet, men ändå ingen optimal lösning.

– Det här är en paniklösning. Det är bra människor som finns i verksamheten och de är beredda att göra ett bra jobb. Men det förändrar inte att det är en paniklösning och det är ingen kritik mot varken Karin eller Lars, säger Blomquist.

Här är avhoppen från skidförbundet 2019

29 mars: Efter tio år som landslagschef meddelar Rikard Grip att han avgår.

17 april: Damernas tränare Annika Zell, den enda kvinnliga tränaren i skidlandslaget, lämnar sin post bara ett år efter att hon börjat och motiverar avhoppet med att hon saknat de rätta förutsättningarna och att det då ”inte är roligt”. Förbundet gick senare ut och medgav att det inte blev som de hade hoppats med Zell.

10 maj: Drygt en månad efter att Grip tackat för sig gör längdchefen Johan Sares samma sak. ”Det har varit en helt fantastisk resa med längdlandslaget och skid-Sverige, men nu är det dags att gå vidare”, säger han.

23 maj: I ett pressmeddelande berättar förbundet att vallachefen Urban Nilsson avslutar sitt uppdrag: ”Jobbet som vallachef är något jag brunnit för i många år och det var inte lätt att bestämma sig för att sluta, men nu när jag gjort det känner jag mig nöjd och ser fram emot att fokusera på nya utmaningar”.

24 augusti: SVT Sport får uppgifter om att Jonas Peterson får lämna sitt uppdrag. Mycket riktigt så bekräftas nyheten. ”Vi har helt enkelt landat i att det är bättre att han gör något annat och att vi hittar en annan lösning. Det har inte hänt något dramatiskt”, säger förbundsdirektören och tf längdchefen Ola Strömberg till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.