Foto: Bildbyrån

Blomquist kritisk efter avhoppet: ”Bedrövligt”

Uppdaterad
Publicerad

Idag lämnade längdchef Daniel Fåhraeus sitt uppdrag på Svenska skidförbundet efter bara ett och ett halvt år på posten. SVT Sport kunde avslöja att förbundsdirektör Ola Strömberg försökte mörka en av anledningarna.

– Jag tycker att det är bedrövligt, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

Den officiella anledningen till att Fåhraeus slutar är att han har fått en ny tjänst i Piteå.

– Det är tråkigt att han slutar efter så kort tid i förbundet. Han verkar vara en duktig kraft som har jobbat på. Det blir en väldigt dålig kontinuitet i att bygga ett nytt skid-Sverige på elitnivå nu, säger Blomquist.

En intern mejlväxling som SVT Sport har tagit del av visar att en annan anledning var att att parterna hade olika syn på ledarskapet i förbundet. Men det ville Strömberg inte att skulle komma ut.

 ”Jag tror det vore mycket olyckligt att ens yppa något om att det finns olika syn på ledarskap – inte externt, inte internt”, skriver Strömberg.

”Så här kan vi inte ha det”

Det tycker Blomquist att är dåligt ledarskap.

– Jag tycker att det är bedrövligt. Tyvärr blir jag inte förvånad, för man känner igen mycket från de här svängarna som har varit de senaste åren. Det är osanningar, kanske till och med lögner ibland, kopplat till personalrekrytering eller att man har gjort sig av med duktiga människor. Det där är inte ett ledarskap som känns särskilt modernt eller som jag tycker att skid-Sverige behöver. Jag tycker att styrelsen och ordföranden får göra något åt det här, för så här kan vi inte ha det, säger han.

Fåhraeus är en av flera ledande personer inom skidförbundet som har lämnat under de senaste åren. Innan han anställdes i januari 2020 lämnade förbundskaptenen Rikard Grip och landslagschefen Jonas Peterson fick bara fyra månader på posten.

– Det är uppenbart att det inte fungerar när vi inte kan ha duktiga krafter i verksamheten på ett kontinuerligt sätt, utan det blir sådana här paniklösningar. Det känns verkligen inte bra. Skid-Sverige är så häftigt att jobba med och det borde finnas många duktiga människor som kan göra ett fantastiskt jobb för skid-Sverige. Det här känns inte bra, säger Blomquist.

Ola Strömberg svarade tidigare idag på frågan om varför han ville hemlighålla att de hade olika syner på ledarskap:

– För det första är ordet ledarskap ett väldigt stort ord, sedan har alla i en ledningsgrupp olika sätt att se på saker. Den här typen av frågor, om man ska grunda i dem, det tar väldigt mycket tid.

SVT Sport har varit i kontakt med Ola Strömberg som väljer att inte kommentera.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Fåhraeus och Ola Strömberg. Foto: Bildbyrån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer