Anders Blomquist och Charlotte Kalla. Foto: Bildbyrån

Blomquist: ”Inte givet att hon skulle fortsätta”

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla fortsätter minst en säsong till.

Ett besked som välkomnas av SVT Sports expert Anders Blomquist.

– Det var inte givet att hon skulle fortsätta, men det är roligt att hon vill försöka, säger han.

Charlotte Kalla kommer från en brokig säsong utan en enda individuell pallplats i världscupen.

SVT Sports expert Anders Blomquist var under vintern bekymrad över 32-åringens åkform.

Men när hon i dag meddelade att karriären fortsätter över VM 2021 tycker Blomquist att det är helt rätt.

– Jag blir väldigt glad av att höra att hon fortsätter sin satsning. Det skulle vara väldigt kul att få se henne åka på sin fulla förmåga igen, för vi vet alla vilken fantastisk nivå hon har i sig. Det hade varit tråkigt att se henne avsluta karriären med en säsong där resultaten är långt under det vi vet att hon kan prestera, säger han.

”Behöver hitta rätt balans”

Kalla avslutade säsongen med en finfin fjärdeplats på tremilen i Holmenkollen. Det är ett resultat som bådar got inför kommande säsong. Men nu handlar det om att hitta rätt balans i träningen över tid, menar expert Blomquist.

– Den här säsongen var inte bra, egentligen var förra året heller inte någon toppsäsong. Jag tror att hon har hamnat i ett läge där belastningen har varit för tuff periodvis. Hon behöver hitta rätt balans. När man är i det skedet som hon är i i sin karriär, då behöver man skruva på olika saker. De otroliga mängder hon tränar kan bli för mycket.​

Kan hon nå samma höga nivå igen?​

– Ingenting är givet i elitidrott, men jag hoppas verkligen att hon når tillbaka. Marit Björgen är ju ett perfekt exempel på en åkare som kom tillbaka efter en tuff period och blev bättre än någonsin. Charlotte måste hitta rätt i belastningen, min gissningär att hon har legat på för höga laktatnivåer under delar av säsongen. Det var inte givet att hon skulle fortsätta, men det är roligt att hon vill försöka.

KLIPP: Charlotte Kalla: ”Jag har mer att ge”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.