Foto: Bildbyrån

Kalla: ”När jag såg de rubrikerna blev jag chockad”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter ska flera damåkare varit så missnöjda med träningsupplägget att de övervägt att lämna det svenska skidlandslaget. För Charlotte Kalla är det tvärtom – hennes fortsatta satsning vill hon ska ske i landslagets regi.

– När jag såg de rubrikerna så blev jag chockad, säger Kalla till SVT Sport.

Under säsongen ska det ha funnits ett utbrett missnöje med damtränarnas träningsupplägg, har flera källor uppgett för SVT Sport och Expressen. Enligt uppgifter till Expressen har flera damåkare övervägt att lämna landslaget.

–  När jag såg de rubrikerna så blev jag chockad. Jag var inte beredd på det och visste inte att tankarna hade gått åt det hållet för damåkare. För mig var det helt okänt, säger Charlotte Kalla.

”Finns alltid saker som man kan skruva på”

Just när det gäller träningsupplägget, är det något där du önskar ska bli annorlunda eller förbättras nu till nästa säsong?

Det finns alltid saker som man kan skruva på, för egen del handlar det om att se hur periodisering är och att jag får med mig de kvalitetspass jag behöver men också är redo att köra hårt när det är dags att göra det.

I slutet av april 2016 valde Kalla att bryta sig ur det svenska landslaget och göra en egen satsning med ett eget team. Inför säsongen 2018 var hon tillbaka i landslagets regi igen – då följde den personliga tränaren Magnus Ingesson med och blev tillsammans med Stefan Thomson nya damtränare. Duon har betytt mycket för Kalla.

– Just den kompetensen, erfarenheten och speciellt engagemanget han har betyder allt för mig. Och sedan har han sedan några år tillbaka jobbat tätt med Stefan Thomson. Just den nyfikenheten som de har, det ger jättemycket för min motivation. De ger både trygghet och den här spänningen som nya idéer kan tillföra.

”Vet inte hur landslaget kommer se ut”

Men enligt uppgifter till SVT Sport är det bara en tidsfråga innan Ingesson och Thomson får lämna sina tjänster.

Du kommer ju fortsätta satsa i landslaget nu, blir de två också kvar i landslagets organisation?

– Jag vet faktiskt inte, ingen aning. Och jag vet ju heller inte hur landslaget kommer se ut. Men jag hoppas att jag med mina meriter i år och tidigare år kommer ta en plats i den truppen. För just nu är det ju en otroligt inspirerande miljö att vara i, det är så otroligt hög nivå både på sprint och distans.

Magnus Ingesson tror att han kommer att träna Kalla även nästa säsong, men vet i nuläget inte om han blir kvar som landslagstränare.

– Det är inte klart än, organisationen för oss och för landslaget. Det är bara att avvakta och se vilka tränare det blir, säger han till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.