Bolsjunov kraschade i lördagens lopp – men vann ändå. Foto: TT/SVT

Bolsjunov kraschade – men vann ändå

Uppdaterad
Publicerad

Alexander Bolsjunov vann knappt på 15 km fritt i går.

Det blev lika jämnt på dagens 15 km klassiskt där ryssen föll i mitten av loppet.

Men trots det var han starkast och tog andra raka segern i Falun.

Falun visade sig från sin bästa sida med strålande sol när det var dags för 15 kilometer klassisk masstart för herrarna. Det var ett jämnt startfält där de turades om att dra i ledningen men oftast anförda av ryske Alexander Bolsjunov, norrmannen Pål Golberg och finske Ivo Niskanen.

Efter halva loppet var det Bolsjunov som var i ledning där bäste svensk var William Poromaa på en sjundeplats. Det skulle dock strula till sig ordentligt för storfavoriten Bolsjunov när han kraschade med flera åkare, däribland Andrew Musgrave, strax innan mellantiden 8,9 kilometer.

Kom tillbaka

Ryssen hamnade långt efter de övriga åkarna i toppen rent placeringsmässigt men tidsmässigt var han bara nio sekunder efter. Och efter ytterligare några kilometer var han tillbaka i toppen efter en intensiv körning.

Strax efter 12,5 kilometer valde Bolsjunov att trycka på gasen ordentligt och dra ifrån de övriga.

– Det är helt otroligt att han orkar det, säger SVT:s kommentator Jacob Hård.

Bolsjunov höll undan och vann

Men med 1,1 kilometer kvar hade norrmännen Pål Golberg och Johannes Hösflot Kläbo kommit tillbaka i rygg på ryssen och det blev extremt jämnt in på upploppet. Där lyckades Alexander Bolsjunov hålla sig framför de andra och tog sin andra raka seger i Falun.

– Han är en maskin, det är fruktansvärt imponerade. Det är han som skapar luckan och avgör det här. Det är ingen tvekan om att han är världens bästa skidåkare just nu, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Burman bäste svensk

Målfoto fick avgöra vem som kom först av Kläbo och Golberg och tog andraplatsen och till slut blev det Kläbo som drog det längsta strået.

Bäste svensk blev Jens Burman som körde in på en tionde palts, före landsmannen William Poromaa som blev elva. Oskar Svensson kom på en 13:e plats och Calle Halfvarsson kom först på en 34:e plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.