Foto: Bildbyrån

Blomquist: ”Svensk herrskidåkning är långt ifrån där den ska”

Uppdaterad
Publicerad

”Katastrof” – så beskriver SVT:s expert Anders Blomquist den svenska insatsen på 15 kilometer fristil i Ulricehamn. Nu vill han se en riktad satsning från skidförbundet.
– Det här håller inte, det är för dåligt för ett svenskt lag, säger han.

De svenska framgångarna uteblev i Ulricehamn, som så många gånger den här säsongen.

Bäste svensk blev Viktor Thorn på plats 23. Något som oroar SVT:s expert Anders Blomqvist.

– Tyvärr är det ingen överraskning. Lite besviken på Thorn och Daniel Rickardsson som vi hoppas mer på. Det är återigen en bekräftelse på att svensk herrskidåkning är långt, långt, långt ifrån där den ska vara.

– Nu är vi ändå på hemmaplan med extra stöd, unga åkare får chansen att göra bra resultat men vi har ju ingen som kan göra det.

”Ingen go känsla”

Nu vill Blomquist se att skidförbundet tar det här på största allvar – och gör en separat killsatsning.

– Det här håller inte. Det här är för dåligt för ett svenskt lag. Vi har pratat om det i flera år, att göra en speciell satsning. Att ge många unga åkare, som har talang, förutsättningar att vara ute och träna mycket, en större bredd för att få upp bättre herråkare.

Även Johanna Ojala pratar om hur svensk herrskidåkning ser ut just nu.

– Det är inte det vi vill se av våra svenska åkare, att det står 23 och 27 framför de två bästa. Men ser vi till tiden, Thorn är en minut efter, de är inte bra men det är inte tokskrämmande.

– Men som lag sett 23, 27, 38, 39, det håller inte, och det är ingen go känsla man sitter med nu inför ett stundande VM. Men det är ett tag kvar dit, men ändå.

Till Expressen säger Rikard Grip att han tycker att Anders Blomquist är väl drastisk, och att han fokuserar mycket på just den här helgen.

– En helg tillbaka hade vi en ljusglimt i Viktors elfteplats. Sen vet jag att både vi och omgivningen önskar högre placeringar. Men vi måste våga ge dem tid och utrymme att utvecklas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer