”Åker jag 30 sekunder fortare kan jag till och med vinna”

Uppdaterad
Publicerad

Det är lagom till VM-säsongen som det stora lyftet ska komma för Jens Burman. Den här försäsongen har Åsarnaåkaren kunnat fokusera på de moment i träningen som han tidigare tvingats undvika.

– Åker jag 30 sekunder fortare kan jag till och med vinna, säger 25-åringen nu till SVT Sport.

I Davos, Schweiz, 2016 slog Jens Burman till med en sjätteplats på tremilen – ett resultat som fick många att hoppas på att Burman skulle bli den åkare som kunde föra det svenska herrlandslaget tillbaka till den absoluta världstoppen.

Men sjätteplatsen är fortfarande Burmans bästa individuella resultat i världscupen. Att pallplatserna lyst med sin frånvaro beror bland annat på att 25-åringen hämmats av ryggproblem under flera säsonger.

Men i april förra året opererades Burman för diskbråck – och för första gången på länge har han nu kunnat utföra de styrkemoment och den explosiva träning som ska göra skillnad. 

– Kan man träna normalt nu hela året så har man ju fått mycket mer grundträning i kroppen. Och det kan ju också göra att man blir allmänt starkare, konstaterar Burman.

– Åker jag 30 sekunder fortare så kan jag vara på pallen eller till och med vinna. Det är väldigt små marginaler det handlar om och kan man bli bara lite snabbare och lite mer explosiv så kan man plocka sekunder lätt på många olika ställen på en bana.

När tror du själv att du tar det där klivet?

– Jag hoppas ju att det blir i vinter, det gör jag absolut. Det är det jag jobbar för. Det känns som att det inte är mycket som krävs för att man ska ta det där sista steget och vara på pallen, det är små marginaler. Om allting stämmer och man verkligen har tagit ett litet snäpp i utvecklingen, då tror jag att det kan komma redan nästa säsong. Det är det jag siktar på.

Se hela reportaget ”På hemmaplan: Jens Burman”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.