Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Calle Halfvarsson. Foto: Bildbyrån

Calle Halfvarsson: ”Det ser väldigt tufft ut just nu”

Uppdaterad
Publicerad

Calle Halfvarsson har haft en tung säsong hittills, men inför VM tror han att han har hittat förklaringen. Problemet är bara att han inte hinner åtgärda det i tid.

– Jag vet vilka veckor jag hade behövt för att komma tillbaka till gamla goda Calles form och de veckorna har jag inte riktig, säger han till SVT Sport.

Calle Halfvarsson har haft en strulig vinter och han bröt till och med Tour de Ski för att han kände sig orkeslös. Då visste han inte varför det gick så dåligt, men efter ett rullskidstest i Falun efter världscuptävlingarna där så tror han sig ha hittat förklaringen.

– Syreupptaget är jättebra, bättre än någonsin. Men musklerna var tomma på energi, säger han.

Under förberedelserna inför VM har han tagit råd av legendaren Gunde Svan.

– Det var mycket om hur han tänkte inför mästerskap, när han hade en tyngre period innan. Jag tror mycket på hans filosofi och det stämde väldigt väl in på de direktiv jag fick efter testet i Falun.

Halfvarsson har nu dragit ner på farten och kör istället längre och lugnare pass.

– Det är speciellt. Men är van att köra något fartpass varje vecka. Det är nya tider, säger han och fortsätter:

– Jag drömmer om att kunna lyckas på det här mästerskapet, även om det ser väldigt tufft ut just nu. Jag har varit väldigt långt efter de bästa. Men om det här fungerar nu så är det ju fint att ha med det till OS nästa år.

Ser du det här mästerskapet som avgörande inför framtiden?

– Nej, det blir inte riktigt det nu då jag vet vad problemet är. Jag vet ju vad de sa efter testet och jag vet vilka veckor jag hade behövt för att komma tillbaka till gamla goda Calles form och de veckorna har jag inte riktigt. Om det skulle gå dåligt på VM så är det svårt att döma ut mig själv och säga nu är det slut på karriären.

KLIPP: Calle Halfvarsson: ”Börjar bli tröttsamt att beklaga sig” (6 januari 2021)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Calle Halfvarsson. Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer