Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Calle Halfvarsson stumnade efter att ha glömt att äta: ”Dumt av mig”

Uppdaterad
Publicerad

Johannes Hösflot Kläbo var överlägsen när han vann den inledande VM-sprinten i klassisk stil i Planica, Slovenien. Calle Halfvarsson stumnade rejält i finalen och slutade uppgiven femma efter att ha glömt att äta.

– Det var dumt av mig, säger Halfvarsson.

I bakgrunden ropar speakern ut pallplatserna – där Halfvarsson så gärna velat stå.

– Jag är väldigt besviken över finalen och att jag inte hade energin, jag hade velat stå där på pallen, säger Halfvarsson till SVT Sport.

Det såg ju så bra ut och medalj var inom räckhåll.

– Det gick lekande lätt i kvart och semi men sedan är det något som händer. Jag får inte i mig nog med näring som jag behöver. Jag blev nog lite fartblind i dag och det rullade bara på och jag glömde av att trycka i mig energi mellan heaten.

”Drack mest vatten”

Åt du någonting?

– Nej, jag drack mest vatten, vilket var synd. Det var dumt, säger Halfvarsson.

Men du som är så rutinerad borde ha koll?

– Man kan tycka det men jag blev fartblind när kvart och semi gick så himla lätt men sedan blev jag energitom till finalen, tyvärr.

Redan i morgon är det skiathlon.

– Nu ska jag trycka i mig rejält med mat så att jag får tillbaka energin, säger Halfvarsson.

Petter Northug blir förvånad över energimissen.

– Det får inte ske på ett en VM-sprint, chockerande. Calle är så rutinerad och har hållit på i så många att han ska ha koll det. Han får skylla sig själv. Det borde vara ABC för honom, säger legendaren som har Vasaloppet i sikte.

Femte raka mästerskapsguldet för Kläbo

Kläbo tog sitt femte raka mästerskapsguld i sprint. Detta efter två i OS och två i VM. Han borrade på stenhårt i täten och lämnade de andra bakom sig långt före upploppet. Halfvarsson gjorde ett kraftlöst försök att gå med.

– Han hade inte en chans där. Han kunde inte fått ett bättre läge med Erik Valnes borta och inga ryssar på plats, säger SVT Sports expert Mathias Fredriksson om Halfvarssons insats.

– Det är mycket glädje och en stor lättnad. Nu ser jag framåt och det känns väldigt bra. Pressen som varit på mig gör att det känns extra bra att lyckas, ett sprintguld rankar jag väldigt högt. Nu har jag fått det jag kom hit för och kan slappna av, säger Kläbo.

Det blev norsk dubbelseger med Pål Golberg som tvåa. Fransmannen Jules Chappaz.

Till resultaten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.