Foto: SVT

Dahlqvist diskad – Lundgren i tårar

Uppdaterad
Publicerad

I den första semifinalen i sprintpremiären i Gällivare krokade Maja Dahqlvist och Moa Lundgren i varandra. Det resulterade i att Dahlqvist diskades och Lundgren kom sist i semin. Efter semifinalen var Lundgren i tårar.

– Helt åt helvete. Fy fan, säger Lundgren till SVT Sport.

Maja Dahlqvist och Moa Lundgren krokade ihop i den andra semifinalen. Det gjorde att Lundgren inte nådde finalen och Dahlqvist blev diskad.

– Jag såg att det stod ”diskad” och då fick jag springa in i juryrummet. Enligt det nya regelverket har jag gjort något. Sedan fick jag inte lämna in en protest för att det var efter tävlingen, säger Dahlqvist.

Så här beskrev Lundgren situationen efter loppet:

– Det var i backen. Jag blev fast bakom och då försökte jag ta mig förbi. De åkte för sakta, jag ville om. Sedan blev det för trångt, säger Dahlqvist.

Lundgren var väldigt ledsen efter semifinalen.

– Det var så jävla onödigt. Jag vet inte vart jag ska ta vägen. Jag blir så jävla less, säger Lundgren.

Dahlqvist, som var snabbast i kvalet, var trea i mål i semifinalen och kunde ha gått vidare på tid. Men hon diskvalificerades senare och efter det hölls ett jurymöte. Dahlqvist hann börja värma upp igen, men fanns sedan inte med då finalen väl kördes.

– Så ska det inte vara. Jag hoppas ju att ju att juryn är ute och ger besked. Förklarar för åkarna varför det blir som det blir, säger landslagschef Anders Byström.

Thomas Granlund, teknisk delegat, förklarar juryns beslut:

– Enligt regelverket så går Maja om Moa på ett sätt som stör Moa. Bägge faller och då fick det en konsekvens för resultatet. Det nya är att hon då ska bli rankad sist i heatet. Det är nya regler för i år.

– Det blev lite kommunikation med tidtagningen som gjorde att dröjde lite grann. Maja var inte inne i juryrummet, utan bara i 'race office'.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.