En av världens tyngsta auktoriteter inom dopning, Travis Tygart, ger Therese Johaug sitt helhjärtade stöd. Foto: TT.

Dopningsjägare står upp för Johaug

Uppdaterad
Publicerad

USA:s antidopningschef för Usada, Travis Tygart, som var den som fällde Lance Armstrong, är mycket kritisk till Fis överklagan av Therese Johaugs dom. Han tycker att den utdelade domen på 13 månader är rimlig, eller möjligen i hårdaste laget.

– Om det är av politiska grunder eller om det rör sig om en personlig vendetta vet jag inte. Men domen på 13 månader är rättvis, eller i skarpaste laget, säger Tygart till NRK.

Fis vill ha domen i intervallet 16 till 20 månader, vilket omöjliggör OS i Pyeongchang i februari. Med en fastslagen dom på 13 månader är Johaug fri att tävla igen 18 november, alltså redan till säsongsstarten. 

”Överklagan är bara bortkastade pengar”

– Att överklaga är bara bortkastade pengar och orättvist mot en aktiv som lidit efter ett misstag, säger Tygart.

Fis advokat tillbakavisar kritiken men vill inte gå in på Johaugfallet utan uttalar sig generellt.

– Fis enda uppdrag är att se till att reglerna följs och att det blir en rättvis konkurrens mellan de tävlande. Fis har tagit saken till Cas för att få en oberoende granskning och kommer att acceptera domen, säger den schweiziske advokaten Stephan Neztle, som själv deltog i OS på 1980-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.