”Armstrong upprätthöll dopning”

Uppdaterad
Publicerad

Skälet till att Lance Armstrong stängdes av på livstid berodde inte enbart på hans egen dopning utan för att han försåg stallkamraterna med dopning.

-Stallet hade den mest sofistikerade och framgångsrika dopningsprogram som funnits inom sporten, säger Usadas vd Travis Tygart.

-Han inte bara använde dopningsmedel, han gav dem till stallkompisarna. Han var inte bara en del av dopningskulturen i stallet. Han upprätthöll den, säger Usadas vd Travis Tygart.

Tygart säger också att bevisen mot US Postal Service är förkrossande.

Dopning inom cykelsporten

Bevis och vittnesuppgifter från 26 personer därav 15 åkare med kunskap om US Postal Service dopningsaktiviteter ligger till underlag för rapporten som har presenterats av Usada.

-Det krävdes ett enormt mod för cyklisterna och de andra vittnena att träda fram och tala ut, säger Tygart.

Lance Armstrong säger sig vara opåverkad av de tuffa anklagelserna.

”Vad jag gör i kväll? Är med familjen, opåverkad, och tänker på det här”, skriver han på Twitter, och länkar sedan till webbplatsen för hans cancerstiftelse.

Några punkter i rapporten är extra tunga:

-Tester av dopningsprover från 1999 års Tour de France (hans första av sju titlar i tävlingen) visar spår av epo i sex fall.

-Vittnesmål från Tyler Hamilton, Floyd Landis och George Hincapie, som alla menar att de fick EPO från Armstrong.

-Bevis på att Armstrong utövade påtryckningar för att få sina lagkamrater att dopa sig.

-Armstrongs ex-fru nämns ett 30-tal gånger i rapporten. I en episod ber Lance henne att dela ut förbjudna kortison-tabletter till åkarna, och hon gör då det.

Stöd från Sanchez

En som dock ger Armstrong sitt stöd idag är Samuel Sanchez, som vann OS-guld 2008. I spansk tv sa Euskaltel-Euskadi åkaren:

-Till motsatsen är bevisen är han oskyldig. Lance har klarat många kontroller och han har fortfarande inte blivit testad positivt i något av dem.

Norsk stallkamrat förstår ingenting

Norsk cykels  sportchef Steffen Kjaergaard som varit stallkamrat med Armstrong mellan åren 2000-2003 är överraskad och säger att han inte varit medveten om någon slags dopning överhuvudtaget.

-Jag måste varit blind eftersom jag inte såg det här och jag förstår att folk ifrågasätter min trovärdighet, säger Kjaergaard till NRK.

-Rapporten är överväldigande, jag har läst vissa stycken ur den och överväldigande  är nog det mest passande ordet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dopning inom cykelsporten

Mer i ämnet