Hamilton: ”Hoppas Armstrong erkänner”

Uppdaterad
Publicerad

Tyler Hamilton talade ut i amerikansk tv för första gången efter sin bok om det utbredda dopningsbruket inom cykelsporten. Han hoppas att nekande Lance Armstrong ska erkänna.

-Jag hoppas det för hans skull. Men jag förstår hur han tänker. Jag förnekade ju min dopning i åratal, säger Hamilton som erkände när han ställdes inför domstol i USA.

Precis som Armstrong testades Hamilton hundratals gånger utan att åka fast.

Dopning inom cykelsporten

-Vi kunde dopa oss och slippa undan 99 procent av gångerna, säger Hamilton som vann OS-guld 2004.

Cyklisterna visste precis hur de skulle bete sig. Epo kunde bara spåras i tre fyra dagar, testosterontabletter bara någon dag och om man blev testad så gällde det att dricka ett par liter vatten och ta salttabletter.

Hamilton beskriver Hamilton som helt normal i cykeleliten där dopning var en del av kulturen. Det var något som väldigt många cyklister ägnade sig åt, enligt vad Hamilton skriver i boken ”Det hemliga loppet”.

Hamilton tänkte ta hemligheten med sig i graven men så kom domstolsförhandlingarna emellan. Ett tiotal cyklister ska ha vittnat mot Armstrong, som vann Tour de France sju år i rad mellan 1999 och 2005. För ett par veckor sedan diskades Armstrong på dessa titlar efter ett beslut från USA:s antidopningsbyrå, Usada.

I förtäckta ordalag framför Hamilton tesen att konkurrenten Armstrong angav honom, vilket gjorde att Hamilton stängdes av för dopning och att karriären tog slut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dopning inom cykelsporten

Mer i ämnet