Foto: Scanpix

Tusen sidor av bevis mot Armstrong

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagskvällen släppte antidopningsbyrån Usada bevisen som legat till grund för beslutet att frånta Lance Armstrong hans sju Tour de France- titlar och stänga av honom på livstid.

Elva före detta lagkamrater i US Postal Service, som själva har erkänt sin dopning, vittnar att Armstrong dopade sig själv, uppmuntrade andra att dopa sig och administrerade dopning inom laget.

Ikväll släpptes till allmänheten 200 av de 1000 sidor bevis som omfattas i ärendet.

Dopning inom cykelsporten

-Det är avgörande och obestridliga bevis som för första gången bringar klarhet i denna systematiska, ihållande och högst professionella dopnings-konspiration, skriver Usada.

En av de lagkamrater som vittnar i ärendet mot Armstrong är Geroge Hincapie, som i dag på sin hemsida berättar om det vittnesmål som han har lämnat till utredningen. Där skriver han bland annat:

”Tidigt i min yrkeskarriär, blev det klart för mig att, med tanke på den utbredda användningen av prestationshöjande droger av cyklister i toppen, var det inte möjligt att konkurrera på högsta nivå utan dem. Jag beklagar djupt det valet och ber uppriktigt om ursäkt till min familj, lagkamrater och fans”.

En annan lagkamrat Michael Barry skriver även han på sin hemsida idag om sin medverkan i utredningen och sin bekännelse att han själv dopade sig.

Armstrong försatte sin chans

Usadas vd Travis T. Tygart skriver personligt om hur han ser på hela den här historien.

-Jag har personligen talat med och hört dessa idrottares berättelser och är övertygad om att kollektivt, dessa idrottare, om förlåtna och omfamnade, har en chans att lämna efter sig ett arv för det goda av sporten,  som är mycket större än vad de någonsin gjorde på en cykel.

-Lance Armstrong fick samma möjlighet att komma fram och vara en del av lösningen. Han förkastade den.

I augusti valde istället Armstrong att ge upp kampen men gav inga medgivanden utan attackerade utredningen och kallade  den ”en häxjakt som är grundlagsvidrig”.

”Det kommer en punkt i varje människas liv när man måste säga, Nu är det nog. För mig är den tiden nu”, sa Armstrong.

Återstår att se om han efter kvällens tunga bevisframställan blir tvingad att upprepa de orden med tillägget att ”ni hade rätt”...

Men vad hans advokat Tim Herman tycker är alldeles klart. Han rasade omgående. Han kallade rapporten för ”ett skattefinanierat tabloid-nummer i omgjort format, motbevisat, fyllt av opålitliga anklagelser och bygger till stor del på upprepade lögner framförda med ett politiskt syfte, påtvingade vittnesmål, korrumperade överenskommelser och berättelser framförda efter hot. ”

Nu ska UCI ta ställning

Det internationella cykelförbundet UCI har bett om detaljer i ärendet innan de beslutar om att skriva under sanktionerna mot Armstrong. Förbundet har nu 21 dagar på sig att överklaga ärendet till idrottens skiljedomstolen CAS.

Usada har sagt att de inte behöver UCI:s godkännande och att Armstrongs påföljder redan är tillämpade.

Rapporten kommer också att skickas till Wada, som också har rätt att överklaga, men hittills har den internationella antidopningsbyrån stött Usada i Armstrong-fallet.

ASO, företaget som driver Tour de France,  och skulle kunna vilja ha ett ord med i beslutet kring Armstrongs titlar i tävlingen, sa ikväll att de inte har någon ”särskild kommentar till detta ämne.”

Dessa lagkamrater har vittnat

Frankie Andreu

Michael Barry

Tom Danielson

Tyler Hamilton

George Hincapie

Floyd Landis

Levi Leipheimer

Stephen Swart

Christian Vande Velde

Jonathan Vaughters

David Zabriskie

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dopning inom cykelsporten

Mer i ämnet