Armstrong fråntas Tour de France-titlarna

Uppdaterad
Publicerad

Snaran har till slut dragits åt kring cyklingsgiganten Lance Armstrong. Nu meddelar Usada, USA:s antidopningsbyrå, att man fråntar Armstrong hans titlar och dömer honom till livstids avstängning.

Armstrong hävdade först att Usada inte har rätt att frånta honom titlarna. Wada, den internationella antidopningsbyrån, gick dock senare ut med ett uttalande där man stödjer Usada, som ännu inte har presenterat bevisen mot Armstrong.

Internationella cykelunionen meddelar att man inte kommer att uttala sig innan man fått all information i ärendet. 40-årige Armstrong kommer att fråntas de sju Tour de France-titlar som han tog 1999-2005. Alla hans resultat från 1998 och framåt stryks. Han har varit dopningsmisstänkt länge men har aldrig råkat så här illa ut.

Armstrong meddelar att han lägger ner striden mot Usada. Han kommer inte längre att försvara sig.

-Det kommer en tidpunkt i varje människas liv när han måste säga ”Det räcker nu”. För mig har denna tidpunkt kommit nu. Jag har kämpat mot anklagelser om att jag fuskat sedan 1999. De tre senaste åren har jag blivit utsedd till en federal utredning som följdes av Travis Tygarts okonstitutionella häxjakt, säger Armstrong i ett uttalande.

-Detta är en sorglig dag för alla som älskar sport och sina sporthjältar, säger Usada-chefen Travis Tygart och fortsätter:

-Det är ett hjärtskärande exempel på hur vinna-till-varje-pris-mentaliteten kan ta över rättvist, säkert och ärligt tävlande.

Wadas John Fahey säger att det faktum att Armstrong inte längre kommer att bestrida anklagelserna kan ses som ett tecken på att de är sanna.

Armstrong drog sig tillbaka från cyklingen 2005 men gjorde comeback 2009 och blev då trea i Tour de France. Han slutade igen 2011.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dopning inom cykelsporten

Mer i ämnet